Стойнев: Тегне опасност от нова газова криза

Най-доброто от печата

07-11-2013, 06:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Държавата дава 100 млн. лв. на "Топлофикация-София"

Има риск от газова криза тази зима, както през 2009 г. Това предупреди енергийният министър Драгомир Стойнев. „Силно съм притеснен от ситуацията в Украйна и Русия и спора между двете държави”, уточни той.

В края на октомври двете страни загатнаха, че отново може да има газова война. Руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че Москва ще поиска от Киев да предплаща за доставките на синьо гориво, ако не си плати сметката за август.

Причина за искането е изказването на шефа на „Газпром” Алексей Милер, който заяви, че Украйна дължи на Русия 882 млн. долара за доставките на газ през август.

През 2009 г. Украйна, която осигурява значителна част от транзита на руския природен газ за европейските пазари, спря да го прави и голяма част от Европа остана без газ, отопление и гориво. Една от засегнатите страни беше и България.

Стойнев каза още, че държавата ще гарантира отоплителния сезон в София, като осигури 100 млн. лв., които "Топлофикация - София" дължи на "Булгаргаз".

"Столичното дружество дължи 360 млн. лв. на Българския енергиен холдинг. Ние трябва да купим газ. "Булгаргаз" трябва да намери количество, равносилно на 100 млн. лв., за да осигури нормален отоплителен сезон в София", обясни министърът.

Той предупреди, че ако парите не се осигурят, всички оставаме без парно. "Ние правим всичко възможно и софиянци ще имат парно. Отсега мога да го заявя. Ние сме в такава ситуация, че аз в момента съм като един магьосник, който се опитва по всякакъв начин да направи всичко възможно, за да осигури наистина стабилност на системата", заяви министърът.

Изграждането на газовата връзка със Сърбия става основен приоритет за следващата година, каза още Стойнев.

Пламен Орешарски: Добри резултати за "Южен поток"

Постигнахме значително по-добри резултати от досега договорените за проекта „Южен поток”. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в парламента в отговор на въпрос за параметрите по проекта, договорени с "Газпром".

Министър-председателят подчерта, че са постигнати добри условия за финансовия модел.

„Лихвеният процент беше намален на 4,25% за целия период и за двата вида кредити, които ще ползва българската страна. Срокът за откупуване бе удължен над 15 години”, уточни той.

Премиерът допълни, че другият ключов момент е бил при какви условия ще върви експлоатацията на газопровода. Орешарски обясни, че тя ще се осъществява по българското и европейското законодателство.