Д-р Николай Михайлов: Списъкът с "Комисарите на подмяната" е потрес!

Най-доброто от печата

07-11-2013, 06:30

Снимка:

bTV

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според диагнозата на известния психиатър-политик този документ по смисъл, съдържание и тон е скудоумен, но същестувва опастност от болшевизация на протестния авангард

Списъкът станал известен като "Комисари на подмяната" групира журналистите и ги квалифицира като нацисти, сталинисти и криминално проявени. Същинската изненада за мен настъпи в момента, в който разбрах, че това е официализирано на сайта "НоОрешарски", който е сайт на Протестната мрежа. Дори в началото помислих, че този анонимен материал е провокация на управляващите, на властващата олигархия. Очаквах това да е и реакцията от хората от Протестна мрежа и от сайта - кментира д-р Николай Михайлов. 

"Аз си помислих, че анонимният материал срещу мен е провокация на управляващите, които желаят да предизвикат имена, които дефинитивно да се скарат с протестиращите и останалата демократична общност. Очаквах и това да е реакция на хората от „Протестна мрежа“, тъй като един демократ не може и да си помисли, че от техните среди е възможно да се появи такъв скудоумен документ". С тези думи започна днес своето участие в предаването „Лице в лице“ по бТВ психиатърът д-р Николай Михайлов, психолог и бивш депутат от ДСБ.

"Този документ по смисъл, съдържание и тон е скудоумен. Той групира за по-удобен общ разстрел 45 души, между които има и имена като Любослава Русева и Елена Кодинова - две момичета, жени с престиж на журналисти, които не излъчват никаква за никого злоба, а излъчват талант. Любослава Русева е просто украшение за българската публицистика. Е, какво да си помислим в такъв случай, щом като този материал групира всички за по-удобен общ разстрел ги характеризира като нацисти, сталинисти и криминално проявени. Това е настанено в официален сайт на "Протестна мрежа" и предизвика мълниеносна реакция на такъв чувствителен човек като Цветозар Томов. Мисляа си че само една журналистка от "Медиапул" - Паулина Паунова - е реагирала по сходен начин. Това, което е преживял Цветозар Томов във връзка с  този документ е потрес - казва д-р Михайлов.  

„Същинската изненада за мен настъпи в момента, в който разбрах, че това е официализирано на сайта “Ноорешарски”, който е сайт на Протестната мрежа. Дори в началото помислих, че този анонимен материал е провокация на управляващите, на властващата олигархия. Очаквах това да е и реакцията от хората от Протестна мрежа и от сайта. Всички от списъка сега добиват право да задават въпроси на това движение. Този списък уврежда тях, а не нас. Той ги уврежда много тежко, защото представлява огромна морална провокация срещу същината на това движение, което нарича себе си "Движение за морална революция"....Тези хора имат още време да се сепнат, имат още време да спасят  идеологията, морала и интегритета на собствения си подход.... Просто като публикуват материала на Цветозар Томов. Ако не, да отидат на инструктаж при него, за да им обясни какво следва. Следва голям провал на смисъла и на интегритета на това движение. Протестното движение трябва да бъде разпитвано постоянно за собственото му морално състояние. Иначе има опасност то да се болшевизира. Това всъщност трябва да се нарече болшевизация на протестния авангард. Това е просто потрес! Имат още време да се сепнат, да спасят идеологията и морала си“, каза още д-р Михайлов.

....Впрочем надценявам ефекта му....Защото в България всичко е за два-три дни. Но ще го помнят хора....Тази морална революция, това движение трябва постоянно да бъде разпитвано за  собствените му морални основания, мониторираяно за грешки, трябва във всички случаи да бъде проблематизирано, иначе е изправено пред риска да се болшевизира.. Опасността тука, която се съзира, трябва да бъде наречена болшевизация на протестния авангард. Не казвам, че вече се е случила, но представлява такава опасност...- обобщи психиатърът д-р Михайлов.