Уволняват посланика ни в Бразилия заради скандала „Боевски”

Мандатът на дипломатът ни в Бразилия Чавдар Николов беше прекратен предсрочно. Причината за това решение е скандалът „Боевски”

Външно министерство е освободило Николов от длъжността му, тъй като той не е информирал българските власти за предсрочното освобождаване на Гълъбин Боевски от бразилския затвор и завръщането му в България.

Това е дисциплинарното наказание, наложено от министърът на външните работи Кристиан Вигенин. Той е решил да освободи посланик Николов, след като се запознал с протоколите от заседанията на Дисциплинарния съвет на МВнР и събраните доказателства по образуваното дисциплинарно дело, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

В проверката по споменатия случай се казва, че посланикът не е изпълнил служебните си задължения, като по този начин е уронил престижа на българската дипломация.

Министърът на външните работи ще инициира приемането на решение на Министерския съвет за предложение до Президента на Република България за издаване на указ за освобождаване на Чавдар Николов от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федеративна република Бразилия.