Държавната машина се задейства срещу Христо Бисеров

Най-доброто от печата

06-11-2013, 07:10

Снимка:

Надежда Чипева

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ДАНС и данъчните проверяват бившия депутат и членове на семейството му

От три независими източника "Капитал" научи, че преди неочаквано в неделя Христо Бисеров да подаде оставка като зам.-председател на ДПС, да напусне постовете си в парламента и да се откаже от депутатското си място, ДАНС и данъчните са извършили щателна проверка на него и на фирмите, в които членове на семейството му имат участие. Това е една от вероятните причини, довели до внезапното му оттегляне от всички партийни и политически позиции и замразяването на членството му в ДПС.

За оставката на втория човек в движението първо обяви пресцентърът на ДПС в късния следобед в неделя. В краткото съобщение до медиите се казваше само, че Бисеров е обявил решението си на среща с лидера Лютви Местан и почетния председател на движението Ахмед Доган. Новината изненада както колегите на Бисеров от ръководството на ДПС, така и депутатите от парламентарната група. Те всички твърдяха, че не са знаели за решението на Бисеров, а и той с нищо не показал дори в последния работен ден на парламента миналия петък, че се готви да предприеме подобна крайна стъпка.

Яснота по въпроса за причините за оттеглянето на Христо Бисеров от всички политически постове нямаше и в понеделник, когато се проведе съвместното заседание на Централното оперативно бюро (ЦОБ) и депутатите от парламентарната група на движението. След него Лютви Местан преповтори официалната теза, че Бисеров сам е поискал среща с него и с Доган в 3 ч. следобед, на която им съобщил решението си. Дори и на тях обаче не казал причините за оттеглянето си. Местан прехвърли топката към Бисеров, като каза, че вече бившият му заместник е пожелал сам да избере мястото и времето, когато да обяви мотивите си.

Друга хипотеза

Бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай, който беше изключен от ДПС през 2001 г., разви пред "Капитал" още една хипотеза за напускането на Бисеров. Той каза, че според негова информация в хотела в Бояна, където живее Доган, се е провела среща между почетния председател на ДПС и шефове от ДАНС. На нея според Октай те предоставили на Доган папки с разработки. След тази среща почетният председател решил да отстрани Бисеров. "Става въпрос за енергетиката и опит на Бисеров да лобира за един от големите играчи в тази сфера", каза Октай.

Ако тези версии са верни, означава, че държавната машина се е задействала срещу Христо Бисеров и той е по-скоро отстранен, отколкото да е имал някакви лични мотиви.

Още версии

Иначе и във вторник продължиха да се лансират различни хипотези за оттеглянето на Бисеров. Идейно близките до изданията на депутата от ДПС Делян Пеевски сайт "Блиц" и в."Шоу" все още лансират версията за влошено здравословно състояние като мотив за постъпката на Бисеров. Тя за пръв път беше завъртяна още в неделя вечерта от сайта "Афера", популярен най-вече с конспиративните си теми. Тази версия може и да е удобна за кръга около Корпоративна търговска банка (КТБ), но председателят на ДПС Лютви Местан отрече хипотезата за здравословни проблеми като причина за оставката. "Нямам информация за здравословни проблеми. И ако имах каквато и да е информация преди вчерашната среща, нямаше да бъда изненадан. А аз бях свръхизненадан", каза Местан в понеделник.

Отхвърлен беше и още един сценарий, който се появи в публичното пространство – за евентуален завой на ДПС към ГЕРБ и евентуална смяна на премиера Пламен Орешарски с вицепремиера Цветлин Йовчев. "Каквото и да е друго мнозинство в това Народно събрание е политически абсурдно", заяви Местан в Брюксел, където е на посещение заедно със заместниците си в ДПС. И за пореден път декларира подкрепата на ДПС за кабинета "Орешарски".

"ГЕРБ е единствената партия, която може да управлява без ДПС и без БСП. Твърденията за общи действия между ГЕРБ и ДПС са поредните лъжи и измислици", написа в страницата си във "Фейсбук" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев също отрече вероятността да оглави правителство на ГЕРБ и ДПС.