"Алфа рисърч": Управляващите са в нов негативен цикъл с непредвидими последици

Най-доброто от печата

05-11-2013, 06:20

Снимка:

Анелия Николова

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изследването на агенцията за октомври показва, че обществото тръгва по спирала на институционален и политически срив

"Връщането в парламента на Делян Пеевски и писмото, в което описва своя успех в живота, взривяват общественото мнение за втори път след избора му за шеф на ДАНС. Едва 1.7% – процент, по-малък от санитарния минимум за социологически проучвания – смятат, че моделът за успех на младите хора в България трябва да бъде описаният от Пеевски кариерен път. Тази де факто "присъда" за механизмите на политическо израстване и влияние у нас затвърждава моралната легитимност на студентските протести, обяснява високото им равнище на обществена подкрепа (60%), и въвлича управляващите в нов негативен цикъл с непредвидими последици".

Това е един от изводите в последното проучване на агенция "Алфа рисърч" за обществените нагласи през месец октомври, в който протестите придобиха нова форма - окупация на университетите. Конкретният повод за нея в Софийския университет стана именно решението на Конституционния съд от 8 октомври, с което Пеевски беше върнат като депутат в парламента. Първи се разбунтуваха студентите, на които преподава председателят на съда Димитър Токушев. Пеевски пък написа писмо, в което се самоопредели като "успял мъж на 33 години".

Ако в България имаше мажоритарна избирателна система и хората можеха да дават гласа си директно за определени личности, 3% от българските избиратели биха гласували за Пеевски, 96% - против, показва още проучването. Още по-нисък, под 2%, е делът на хората, които смятат, че описаният от Пеевски биографичен път трябва да е моделът за успех на младите хора в България. "Резултатите от отговорите и на двата въпроса показват ясно защо казусът "Пеевски" продължава да бъде толкова силен обществен дразнител и защо студентските протести се ползват с толкова висока морална легитимност. Не на последно място, той показва защо случаят превръща управляващите в заложници от развитието на този казус и, както показват данните за доверието към политическите сили и правителството, ги въвлича в нов цикъл на делегитимиране", пише в анализа на агенцията.

Основното заключение на "Алфа рисърч" към днешна дата е плашещо -"българското общество тръгва по спиралата на институционален и политически срив" (подробности в прикачения файл). Кризата в държавата повлича надолу и институционалните авторитети на президента, омбудсмана и главния прокурор. В първото си попадане в социологическо изследване пък Конституционният съд е с рекордно ниска подкрепа от 12%. Доверието в правителството е вече под критичните 20%.

На този фон се срива и подкрепата за основните партии - ГЕРБ и БСП са изравнени с одобрение малко над 16% (интересно е, че започва да ерозира ядрото на социалистите в малките населени места, а ГЕРБ губят подкрепата на студентите), а Реформаторският блок и ДПС - на ниво около 6% (движението обаче стои стабилно на тези проценти, въпреки всичко). "Единственият печеливш от сегашната ситуация на ескалираща криза е "Атака", чийто рейтинг, макар и бавно, започва да пълзи нагоре", твърдят анализаторите в агенцията. И партията, и Волен Сидеров успяват да си върнат част от изгубеното през лятото доверие. Подкрепата за партията нараства от 1.6% до 3% от общия брой избиратели, а одобрението за лидера й - от 5% на 7%. "Националистите извличат дивиденти не от парламентарното си поведение, което продължава да търпи все така остри критики, а от радикалните си позиции по чувствителния за обществото въпрос с бежанците", сочат анализите.

Изходът за нарастващо мнозинство от българите са предсрочните избори. През октомври този път са избрали 78% от запитаните, а през септември - 76%.