"Алфа рисърч": Кабинетът е с катастрофален рейтинг

Правителството слезе под психологическата бариера от 20%

Рейтингът на кабинета "Орешарски" все повече се срива. Изследване на "Алфа рисърч" показва, че правитеслтвтото се ползва с едва 19% доверие сред обществото.

Правителството слезе под психологическата бариера от 20% и оттук нататък е въпрос на времеколко процента още ще загуби. От друга страна, противниците му нарастват до 49%, като в тях се отразява недоволството на различни социални групи. Премиерът се радва на едва 24 положителни процента срещу 48% отрицателни, като така той има по-ниска популярност от своя предшественик Бойко Борисов дори в края на неговия мандат. Не малка причина за негативните оценки са връщането в парламента на Делян Пеевски и писмото, в което описва своя успех в живота. Масово образът на Пеевски е свързан неразривно и с образа на сегашните управляващи.

Българското общество тръгва по спиралата на институционален и политически срив, коментират още от "Алфа рисърч". Рейтингът на ключови политически фигури - президент, главен прокурор, национален омбудсман - тръгва надолу и няма изгледи за промяна.

Повсеместно е и недоверието към основните партии, тъй като българите, обезверени от днешната действителност, не виждат печеливша алтернатива сред политическия елит. Извън политиката, другият фактор, който влияе най-силно върху спада на доверието за правителството, е оценката за икономическото състояние на страната (16% го определят като положително, 48% - като отрицателно).

За сметка на това обаче расте подкрепата за студентските протести. Високото им равнище на обществена подкрепа - над 60% - е напълно обяснимо, и въвлича управляващите в нов негативен цикъл с непредвидими последици. Нараства и убедеността на анкетираните, че най-добрият изход в настоящата ситуация са предсрочните избори (78%).