Скиорите носят повече пари от летовниците

Най-доброто от печата

04-11-2013, 06:34

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

3 млрд. евро е печалбата от туризъм от началото на 2013-а

Скиорите оставят повече пари от летуващите на морето, като зимният туризъм се очертава по-доходоносен от летния. Това стана ясно от коментара на заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Бранимир Ботев. Пред bTV той обясни, че 400 000 скиори годишно идват у нас, а потенциалът ни е за над 1,5 млн. души.

"Правим всичко възможно философията на управлението на туризма да се развие максимално”, заяви Ботев. 3 млрд. евро са приходите от туризъм от началото на годината. Над 5 млрд. евро пък печели страната ни годишно от туризма.

Ботев е категоричен, че това е един от ключовите отрасли на страната ни, като съставя 13,6% от брутния вътрешен продукт. 6 млн. са туристите, посетили България през тази година, уточни още зам.-министърът. Очакванията са до 2020 г. техният брой да нарасне до 9 млн. чужденци, а към 2030-а над 12 млн.

Междувременно 60% от туристическия поток за следващата година вече е договорен, разкри още Бранимир Ботев. Той засегна и темата за т. нар. "алкохолен туризъм", който се опитва да злепостави страната ни под една или друга форма.

На въпрос относно филма на Би Би Си, Ботев отговори: „Веднага след предаването тръгвам към Лондон, където ще участвам в деловата програма на Световното туристическо изложение. Мога да ви уверя, че според въпросите, които ще ми бъдат зададени, можем само да съдим, че световните медии се отнасят с необходимото уважение към туризма в България".

Бранимир Ботев коментира и скандала с българското лого, разразил се в началото на годината. Ботев обясни, че е поискал да се изготви алтернативно лого до три месеца. Той заяви, че ако не се постигне съгласие с фирмата-изпълнител, казусът ще влезе в съда. За изработване на логото пък бяха дадени 1,6 млн. лв.