Съдебният съвет крие магистратския статут на Пеевски

Най-доброто от печата

04-11-2013, 06:28

Снимка:

Юлиян Савчев

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ВСС взе абсурдното решение да иска съгласието на медийния магнат, преди да отговори дали някога е атестиран като следовател

Висшият съдебен съвет прави всичко възможно, за да скрие факти около магистратския статут на неуспелия шеф на ДАНС, медиен магнат, следовател в отпуск и депутат от ДПС Делян Пеевски. От отговор на съвета до "Сега" става ясно, че кадровиците са поискали разрешение от Пеевски, за да отговорят на въпроси на вестника, зададени по Закона за достъп до обществена информация на 18 октомври. Питанията са дали Пеевски има статут на несменяемост като магистрат и ако да, кога го е придобил, както и дали някога е атестиран и дали ВСС има данни по колко и кои разследвания е работил като следовател.

Ако няма статут на несменяемост, хипотетично Пеевски може да бъде махнат от следствието в момента, в който се опита да се върне в него в края на депутатския си мандат.

"Решението да се иска съгласието на Пеевски е абсурдно. Исканата информация е публична и за това има съдебна практика. Тъй като надделява общественият интерес, няма нужда да се иска разрешението на лицето", коментира адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация". Той допълни, че и по международните стандарти това е информация, която засяга обществения интерес, а не личните права. Всички атестации на магистрати са публични на сайта на ВСС.

На хартия медийният магнат има над 8-годишен стаж на магистрат, без да е бил повече от няколко месеца в следствието. По закон с навършване на 5-годишен стаж като съдия, прокурор или следовател магистратите се атестират, за да получат статут на несменяемост. Когато го получат, те могат да бъдат освободени от длъжност само при пенсиониране, оставка, влизане в сила на присъда, трайна фактическа невъзможност да изпълняват задълженията си и тежки нарушения на професионалните и етичните правила. Според неофициална информация на "Сега" Пеевски няма статут на несменяемост, нито някога е атестиран.

От ВСС не отговарят на въпроса колко са магистратите, които имат изискуемия от закона стаж да придобият статут на несменяемост, но все още не са го получили. Затова може да се предположи, че Пеевски е единственият, тълкуват юристи.

33-годишният Пеевски, който наскоро бе върнат в парламента от Конституционния съд, има шеметна кариера, част от която е и назначението му за следовател в Стопанския отдел на столичното следствие през април 2005 г. Законът за съдебната власт по това време изискваше поне 2-годишен стаж за подобно назначение, но допускаше и изключения. Така Пеевски попадна в съдебната система по изключение с протекциите на тогавашния шеф на националното следствие Ангел Александров, приближен до ДПС. За Пеевски обаче следствието е само място, където, без да работи, трупа магистратски стаж, докато е в изпълнителната и законодателната власт. Това е възможно по закон. Преди Пеевски да бъде сложен начело на ДАНС през юни и после махнат със скандал, парламентът занижи изискванията за стаж за агенцията, така че той да отговаря на тях. В полза на Пеевски бе променен и съдебният закон, така че и шефският период в ДАНС да се зачита за магистратски стаж.

През март т.г., когато медийният магнат за пореден път подаде молба до ВСС да бъде временно освободен, за да участва в парламентарните избори, Калин Калпакчиев от съвета разви тезата, че заявлението на Пеевски трябва да бъде тълкувано като оставка. Срещу него обаче скочиха Ясен Тодоров и главният прокурор Сотир Цацаров и със 17 гласа "за" Пеевски бе само временно отстранен.

През септември т.г. от МВР попитаха Пеевски дали могат да дадат информация на в. "Капитал" за това на кои дати, при кого и с каква цел депутатът от ДПС е влизал в сградата на силовото министерство през последните 4 г. Преди избора на Пеевски за шеф на ДАНС се разбра, че той е присъствал на среща между Цацаров и вътрешния министър Цветан Цветанов в кабинета на МВР шефа.

 ПРЕЦЕДЕНТ

ВСС е образувал дисциплинарно дело срещу съдийка, която от няколко години не е на работа заради участие по международни проекти. Мотивът е, че тя трябва да бъде уволнена, тъй като е в трайна невъзможност да изпълнява служебните си задължения. Ако съдийката бъде уволнена от ВСС, това може да се превърне в прецедент, който да се използва и за отстраняването на Пеевски от съдебната система.