Театрите подкрепят студентите, но няма да затварят

Най-доброто от печата

04-11-2013, 06:18

Снимка:

Георги Колев

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

''Ние ще играем и както се случва вече цяла седмица - всяка вечер от сцената ние обявяваме своята подкрепа към студентите. Нека публиката, която идва в театрите, да знае нашата позиция'', каза актьорът Валентин Танев

Актьорите подкрепят студентския протест, но театрите няма да затварят врати. Това обяви заместник-председателят на Съюза на артистите Валентин Танев в разгорещен дебат по БНТ за студентската окупация между актьора, журналистката Ралица Ковачева и треньора Радослав Каратанчев. По думите на Танев още през юни на общо събрание Съюзът е приел декларация в подкрепа на протестите срещу правителството на Орешарски. Валентин Танев уточни, че организацията не е политическа, но актьорите, като хора на изкуството, боравят с морални категории и затова не могат да бъдат безучастни наблюдатели.

"Ние няма да затваряме театри. Напротив, ние ще играем и както се случва вече цяла седмица - всяка вечер от сцената ние обявяваме своята подкрепа към студентите. Нека публиката, която идва в театрите, да знае нашата позиция", добави заместник-председателят на САБ. Според Танев действията на студентите са правилни, а върху тях се оказва страхотен натиск от преподаватели.

От своя страна Радослав Каратанчев заяви, че няма аналог на Студентски град никъде по света, а студентството е опорочено. По думите му блокирането на университета е признак на анархия. Каратанчев открито обвини, че част от окупаторите са наркомани. Според Ралица Ковачева не е работа на студентите да знаят какво ще се случи в последвал момент в политически план. ''Политическият план е работа на партиите''. Ковачева е на мнение, че студентите имат морално право да протестират, а това, че с действията си вадят от апатия обществото, е голямо постижение. 10-ти ден продължава окупацията на Софийския университет.