60% от българите подкрепят студентските протести

Това показва национално представително проучване на Социологическа агенция "Алфа Рисърч"

Одобрението за протестите доминира във всички типове населени места, като относително по-високо е в столицата и малките градове (64 - 67%), а малко по-ниско (59 - 56%) – в областните градове и селата.

Подобна е подкрепата и сред отделните образователни групи. Тя варира между 57% и 62%, като отново няма силни разлики между хората с различно образователно равнище. Нагласите се обръщат единствено при хората над 60г., които са и най-поляризирани – 47% одобрение срещу 52% неодобрение.

Две трети от българите застават зад тезата, че студентските протести са „спонтанни, водени от чувство за справедливост“, 29% - че са „платени и обслужват партийни интереси“. Нов момент в обществените нагласи е, че 20% дори от хората, които по една или друга причина не подкрепят протестните действия, са на мнение, че студентите са изразители на справедлив морален бунт, а не на користен партиен интерес.

Очакванията за развитието на протестите също опровергава тезата за тяхното „отмиране” - 58% от хората смятат, че те ще се разраснат , а 41% - че ще се изтощят, преди да „събудят“ и други социални групи.