Южен поток - това са 1,5 млрд.лв. приход и 5000 работни места, обеща Стойнев

Транзитните такси бяха договорени така, че България да не изгуби абсолютно нищо, увери министърът

България ще печели от „Южен поток" приблизително 1,5 млрд лева и 5000 работи места. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

„Транзитните такси бяха договорени така, че България да не изгуби абсолютно нищо. Ние сега печелим и то от дивидентите, от първата година, след като приспаднем главницата от заема, лихвите - само от дивиденти нетният приход ще бъде приблизително 1,5 млрд лева за България", обясни той.

Според него в бюджета ще влязат и още 5 млрд.лв. под формата на данъци, такси, социални осигуровки. "Това е огромен успех, защото в същото време ние имаме сигурност на доставките на природен газ, допълни той. По думите му, нито едно правителство не е постигало такива резултатите досега. Има един участък от Румънската граница до Провадия (93 км) вече няма да се транзитира природен газ и аз поисках ние да бъдем компенсирани от руска страна и руснаците поеха ангажимент, че този договор остава в сила", подчерта Стойнев.

Той посочи, че покрай този проект много хора в Североазападна България, който район е не е развит икономически, ще си намерят работа. Това са около 5 000 души по предварителни изчисления.

Относно проекта „Набуко" Драгомир Стойнев заяви, че той е бил по-евтин проект и е в по-голяма готовност за реализиране. Прекалено много станаха проектите, които не се случват на българска територия, заяви Стойнев.