Патриарх Неофит отслужи панихида за великите български воини

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тази година панихидата във Военния мавзолей - костница на Централните софийски гробища

 Всяка година в съботата, предшестваща празника на предводителя на небесното войнство св. архангел Михаил, родната ни св. Църква е отредила да се възпоменава паметта на всички български воини, загинали на бойното поле за вярата и отечеството ни, които в своята саможертва са се уподобили на жертвеността на Христос.

Това заяви Негово Светейшество патриарх Неофит в словото си по повод Архангелова задушница.

Българските войници са проявявали чудеса от храброст, поверявайки съдбата си в Божиите ръце. Нека в този ден да възпоменем нашите храбри опълченци, участвали в Руско-турската освободителна война, героите от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни, загиналите във Втората световна война. Тези воини, за които днес се помолихме на Господа Бога да настани душите им в селенията на праведните, са отдали най-скъпото – живота си, за да можем ние днес да се радваме на мирни дни и свободен живот, за да може Христовият мир, надвишаващ всеки ум (Филип. 4:7), да царува в нашите души, заяви патриархът.

Но почитта към тези войни би била наистина достойна, ако ние, когато се молим за тях, се молим Бог да сподоби и нас с техния дух на жертвоготовност и саможертвеност в името на Христовата вяра и нашето Отечество. Всеки християнин при светото Кръщение получава име на светец, звание на Христов воин. Нека достойно да носим това звание, да въплъщаваме в живота си християнските добродетели, да не се боим да полагаме душите си за своите ближни, за да пребъдем като народ. Амин, завърши словото си патриарх Неофит.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тази година панихидата във Военния мавзолей - костница на Централните софийски гробища, която традиционно се отслужва за Архангелова задушница, в съслужение със Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Архангелова задушница се отбелязва в съботата преди празника на Свети Архангел Михаил - 8 ноември. В този ден се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на войните, загинали за България. Това е една от трите големи задушници през годината. В израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите в този ден в православните храмове се отслужват т.нар. Заупокойно св. Литургия и Панихида, по време на които, се измолва Божията милост за душите на починалите.