Енергийните фирми затъват

Най-доброто от печата

02-11-2013, 07:14

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

БЕХ продължава да трупа вноска и към "Набуко"

Финансовите резултати на държавните енергийни компании се влошават, показват отчетите им за деветмесечието на тази година, публикувани на сайта на финансовото министерство. Дори и малкото компании, които са излезли на печалба, отчитат по-голяма задлъжнялост.
Общата сума на заемите, които Българският енергиен холдинг е дал на дъщерните си дружества, е 1,1 млрд. лева. Дивидентите, които холдингът е начислил за получаване от дружествата, са 233,7 млн. лева. Отделно БЕХ продължава да плаща и за спрения вече проект "Набуко". Натрупаната до момента вноска е 52 млн. лева.

В най-лошо състояние продължава да бъде Националната електрическа компания. Чистата загуба на НЕК за деветмесечието достига 113 млн. лева, при 77,1 млн. година по-рано. От компанията обясняват тежкото си положение с цените на тока.
Според дружеството Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не ги е разпределила правилно и НЕК обира негативите по цялата верига. Отделно продължава да пада и потреблението на електроенергия - с 14,2% за периода от януари до септември.
Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е на печалба от 793 хил. лева, но според отчета на дружеството то "има трудности при плащането на текущите си задължения". Опасности дебнат и в бъдещето - до средата на 2014 г.
ЕСО трябва да придобие от НЕК мрежата високо напрежение, но заедно с дълговете, гарантирани с този актив.
Ядрената централа в Козлодуй е с 10,5 пъти по-ниска печалба в сравнение с деветте месеца на 2012 г.- 13,9 млн. лв. срещу 146 млн. м.г.
Най-големият производител на въглища у нас - "Мини Марица-изток" има загуба от 16,97 млн. лева. Компанията в момента изплаща шест заема към банки и към БЕХ. Според отчета на държавните дружества България купува все повече природен газ от Русия (94% от всички доставки, при 84 % година по-рано) и наполовина по-малко от местен добив.
Благодарение на новите цени на синьото гориво обаче дружеството успява да печели по 24,08 лв. на 1000 куб. метра гориво и за първото деветмесечие отчита 14 млн. лв. плюс. В същото време непокритата загуба на доставчика нараства до 149,6 млн. лева.
Спасяват закъсали компании
Заеми за 666 000 лв. е отпуснала Държавната консолидационна компания (ДКК) на свързани дружества. 100 000 лв. от сумата са дадени през третото тримесечие на държавното дружество "Монтажи", за да се платят заплати и осигуровки на служителите. Предприятието беше апортирано в ДКК, за да се приватизира.
Продажбата на държавни дружества е основната дейност на компанията.
Преди време ДКК спаси и закъсалия оръжеен производител ВМЗ-Сопот. Тя осигури пари, като купи дял в него. Приходите на ДКК през тази година идват от лихви по депозитите, захранени от приватизация. За 9 месеца постъпленията по това перо са над 5,26 млн. лв.
БДЖ влошава резултатите си
"Холдинг БДЖ" и Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) са с най-лоши финансови резултати за 9-месечието сред всички фирми, чийто принципал е транспортният министър.
Според консолидирания отчет на жп холдинга приходите за първите 9 месеца са намалели с 13 млн.лв. в сравнение със същия период на м.г. до 275,5 млн. лв.
Това се дължи най-вече на намалелия обем товари и пътници, като товарните превози са "осигурили" по-голямата част от спада. Загубата от дейността на холдинга през първото 9-месечие е 18,5 млн. лв. при 11,1 млн. лв. на минус за същия период на м.г.
Десетте най-големи клиенти на БДЖ са намалили превозваните товари, като най-драстично е това при "Лукойл" - с 85% в сравнение с първите 9 месеца на 2012 г. Единственото положително нещо в отчета е намалението на общата задлъжнялост на БДЖ, която въпреки това остава огромна. Към края на септември 2012 г. дълговете на железниците са били 731,9 млн. лв., а преди месец са паднали до 689,2 млн. лв.
НКЖИ също е работила на загуба през първите 9 месеца на годината. Тя е 20 млн. лв. и е с 2,3 млн. лв. по-малка от загубата за същия период на м.г. "Български пощи", които в края на 9-месечието на м.г. са имали загуба от 9,1 млн. лв., тази година са я увеличили на 10,1 млн.