Ренета Инджова: Костов направи така, че да е добре номенклатурата

Политика

01-11-2013, 11:52

Снимка:

БГНЕС

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правителството ме саботира, оплака се Инджова

"Ние се опитахме сами себе си да излъжем, че сме осъществили преход, тъй като икономическата власт премина в хора, които имаха позиции и преди 1989 г. - номенклатурата

"Приватизацията по времето на управлението на Иван Костов бе направена така, че да са добре номенклатурите до 1989 година", това заяви пред бТВ бившият служебен премиер Ренета Инджова.

"Всички власти у нас се сменят на принципа на братовчедството и от миналото. От Националния статистически институт (НСИ) бяха освободени само четирима души, които обаче не спират да съдят институциите. Трудно е да се отстранят хора, които са вградени в системата", заяви още Инджова, която сега е председател на НСИ.

"Ние се опитахме сами себе си да излъжем, че сме осъществили преход, тъй като икономическата власт премина в хора, които имаха позиции и преди 1989 г. - номенклатурата. Приватизацията на Иван Костов беше направена така, че номенклатурата да получи предприятията", каза още Инджова.

Според Ренета Инджова, по време на управлението й имало броене на групировки, а по-късно това довело до сблъсъка им в политически смисъл. "В политиката, тези които са участници в нея, имат свойството да се окрупняват. Виждам, че не съществува стабилна конфигурация на позициите и всекидневната им промяна може да увеличава нестабилността. Неясни са в средата, в която съществуват, защото средата започва да се събужда", прогнозира Инджова.

"По мое време средата бе по-ясна и хората вярваха на икономически просперитет и че това са временни трудности. Сега разбраха, че има подмяна. Това, че се говори, че обществото е демократично е фасада зад която се крият специфични интереси", допълни още Ренета Инджова.