Слънчевата система има по-малък “близнак”

Общество

01-11-2013, 07:36

Снимка:

BBC News

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Астрономи откриха „копмактно копие” на Слънчевата система

Астрономи откриха „копмактно копие” на Слънчевата система, което в същото време е „най-населената” планетна система около друга звезда, съобщи BBC News. 
Копмактният "близнак" е отдалечен на 2500 светлинни години от Земята и се състои от седем планети. Звездата, около която планетите се въртят, се нарича KOI-351. Група европейски учени описаха подробно откритието в статия, публикувана в „Астрофизикъл Джърнъл”.
„Никоя друга планетна система няма дотолкова сходна с нашия космически дом „архитектура”, като системата на звездата KOI-351. Както и в Слънчевата система, каменистите планети с размери като Земята се намират близо до звездата, докато газовите гиганти, които са подобни на Сатурн и Юпитер, се намират в околностите”, посочва представителят на германската аерокосмическа агенция DLR Хуан Кабрера.
Кабрера и неговите колеги изучиха системата на звездата KOI-351 (KIC 11442793), която в продължение на четири години бе изследвана и от телескопа „Кеплер”. По-рано екипът на „Кеплер” след изучаването на кривите в колебанието на яркостта на звездата обяви, че в системата на KOI-351 има три планети. Сега, обаче, групата на Кабрера с помощта на новия алгоритъм DST откри в кривите на яркостта признаци за наличието на още четири планети.

За първи път учените откриват друга система освен нашата с толкова много планети. Освен това разложението на планетите около звездата им наподобява подреждането на планетите в Слънчевата система. По-малките планети са разположени по-близо до звездата, а по-големите газови гиганти са по-отдалечени.