Втори електромер може да гарантира по-прозрачни сметки

Най-доброто от печата

01-11-2013, 06:13

Снимка:

Надежда Чипева

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Такава възможност предвиждат нови правила на енергийния регулатор

Домакинствата и бизнесът ще могат да използват втори, контролен електромер, за да засичат дали измервателният уред на доставчика на ток работи коректно. Данните за потребената енергия трябва да се запаметяват в самото устройство за най-малко два месеца, а отчитането ще може да става дистанционно. Такива възможности дават новите правила за измерване на електроенергията, приети в средата на месеца от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Новите регулации целят да направят отношенията между енергийните дружества и абонатите им по-прозрачни след серия от спорове и отказ от плащане на сметки, които бяха сред причините за уличните протести миналата зима.

Според правилата основното или допълнителното измерващо устройство трябва да имат еднакви технически показатели. Ако възникнат съмнения в точността на едното или другото устройство, то може да бъде проверено по инициатива на клиента или мрежовата компания. Разходите ще бъдат покривани от искащия проверката, ако се окаже, че уредът отчита реалното потребление. Обратно – ако електромерът е повреден, за измерването и ремонта плаща собственикът му. Сега лабораторно тестване струва около 30-40 лв. в зависимост от типа уред.

Засега не е ясно дали има потребителски интерес към вторично засичане на консумирания ток, тъй като измерващият уред ще се плаща и поддържа от клиента, а не от енергийния доставчик. И в момента компаниите не са против паралелно измерване на консумацията, но за това плаща клиентът. При ЧЕЗ и "Енерго-про" монтажът на втори електромер, който е собственост на абоната, струва 30 лв.

Регулаторът е фиксирал и периода за отчитане на консумацията. То трябва да става всеки месец, но за период, който не е по-дълъг от 31 дни, пише още в правилата. Така се гарантира, че абонатът няма да получи необичайно висока сметка заради измерване на интервал от повече от един месец. Такива случаи имаше в края на миналата година, когато недоволството от фактурите почти прерасна във война с ЕРП-тата.

Клиентите ще могат да използват и уреди, които позволяват дистанционно отчитане на енергийната консумация. Освен това ДКЕВР е изискала електромерите да имат конкретни технически параметри: да са с енергонезависима памет, която може да съхранява поне 4 измерени стойности, записвани през 15 минути за минимум 62 дни. Освен това мрежовите оператори вече са длъжни да поддържат бази от данни, в които измерените стойности се пазят 5 години.