Любовници смениха калинките

Най-доброто от печата

01-11-2013, 06:07

Снимка:

Михаил Кършовски

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Депутати си надничат под чаршафите

Специална комисия ще брои "калинките" или лошите назначения на ГЕРБ в държавната администрация. Това решиха депутатите след бурни 3-часови дебати, които на моменти излизаха от добрия тон. Власт и опозиция се замерваха от трибуната с примери за неудачни назначения, като не бяха спестени и дори личните нападки. В пленарната зала заваляха толкова обвинения, че депутатите замениха "калинките с любовници". Комисията бе предложена от лидера на ДПС Лютви Местан, както бе обещал преди месец. Тя ще е на паритетен принцип - по двама депутати от всяка група, а шеф ще й е червеният Таско Ерменков. Комисията работи два месеца, което означава, че резултатите ще са ясни точно по Коледа. Въпреки скандалите създаването й бе подкрепено от всички групи. Управляващите не приеха искането на ГЕРБ обхватът на проверката да не е само в мандата на кабинета "Борисов", а до 31 октомври 2013 г., т.е. и първите месеци на кабинета "Орешарски".
Дебатите по създаването на звеното започнаха с изреждане от страна на БСП и ДПС на неудачни кадрови решения на ГЕРБ като провалилата се кандидатка за еврокомисар Румяна Желева, шефа на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, директорката на фонд "Земеделие" Калина Илиева, чието име стана нарицателно за партийно назначение без ценз. "Записите на пловдивския кмет Иван Тотев (ГЕРБ) показаха, че това не е по невнимание или случайност, а съвсем преднамерено", заяви Ерменков. И роди вица на деня: "Калинка по калинка - вир, а сладката държавна служба - язовир". Цялата зала избухна в смях. Острие на атаката на ГЕРБ пък бе Цвета Караянчева. Тя пламенно изреди имената на Джейхан Ибрямов, който стана зам.-министър на инвестиционното проектиране, депутата от БСП Иван Иванов, който бе зам.-шеф на МВР само няколко часа, след като стана ясно, че преди години е бил в шуменския офис на СИК, и.д. шефа на митниците Николай Попов, който се оказа без достъп до секретни документи, и др.
Напрежението в залата ескалира, щом Цветомир Михов (ГЕРБ) обяви, че лидерът на ДПС Лютви Местан "няма очи" да предлага подобна комисия. Защото е назначил своя близка за министърка, а Мая Манолова (тук депутат номер 1 Михаил Миков му спря микрофона, но опозиционерът продължи) е уредила с министерски пост половинката си. "Нападайте ме както искате, но оставете на мира семейството ми", възмути се от трибуната лидерът на ДПС. В споровете се включи и финансовият министър Петър Чобанов. Той обвини предшественика си Симеон Дянков, че е закрил Агенцията за анализи и прогнози, за да освободи щатове за ловното стопанство "Кричим". Любопитен детайл е, че шеф на закритата агенция бе именно Чобанов. "Ще ви запозная с едно гениално решение за административна реформа. В щатното разписание на финансовото министерство е записано: изпълнител - работник по озеленяване, изпълнител - цветопроизводител, изпълнител - тракторист, изпълнител - коневъд, изпълнител - лесовъд, изпълнител - помпиер", възмути се Чобанов. "За пръв път в последните години или в цялата история на министерството имахме номинална позиция началник-кабинет, а тя реално се изпълняваше от приближена на министър Дянков девойка, която дори нямаше необходимото образование в момента, в който започна да изпълнява тази толкова отговорна длъжност", каза Чобанов. И добави, че момичето няма необходимото образование, "но това не й пречеше да тропа с крак и да крещи на директори с 30 години стаж в министерството". Чобанов посочи, че от 355 кадрови назначения в министерството на финансите при ГЕРБ едва 13% са били след конкурс. При работата на комисията за калинките щяло да стане ясно и как хора на трудови правоотношения по-късно били назначавани за държавни служители.