Проектът „Южен поток“ стартира

Общество

31-10-2013, 15:24

Снимка:

Уикипедия

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Гости и журналисти видяха от Гранитна зала на Министерския съвет първото заваряване на шев в газокомпресорната станция "Расово"

След петчасови преговори и с жива връзка премиерът Пламен Орешарски и шефът на "Газпром" Алексей Милер дадоха началото на строителството на българския участък на газопровода "Южен поток". 

Председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер заяви, че актуалността на проекта се диктува от нарастващото търсене на природен газ. "Проектът е най-важният елемент от енергийната сигурност на целия европейски континент, заяви той и припомни, че с новата тръба ще се доставя природен газ  пряко от Русия за България и пряко от Русия за ЕС, като се изолират транзитните страни.

До края на годината ще започне строителството в Сърбия, а после в Унгария. Първия газ българските потребители ще получат през декември 2015 година. Милер увери, че това ще става на по-ниски цени. 

Днес са били доуточнени основните параметри на финансовия модел. Премиерът Пламен Орешарски изрази удовлетворение, че българската страна няма да инвестира бюджетни средства като допълни, че графиците са "доста напрегнати и предстои още много работа". 

"Параметрите са изгодни за нашата страна, вярвам, че и за руската. Когато дълго време се преговаря, накрая двете страни трябва да бъдат доволни. Този проект създава предпоставки за по-евтин газ до българските производители, това ще подобри тяхната конкурентоспособност", заяви министър-председателят.

От нашата страна не се изискват никакви банкови гаранции. Гледаме на този проект като на изключително важен, съдействахме до този момент и ще продължим да съдействаме за реализацията му, каза още Орешарски.

„Южен поток“ ще пренася газ от Русия през Черно море за страните от Централна и Южна Европа.