„Пирогов” излезе на протест

Работещи във болница „Пирогов” излязоха на протест пред входа на лечебното заведение, за да защитят правата си и правата на пациентите си. Те обявиха, че ще протестират докато правата им не бъдат зачетени

 Няколко десетки лекари, мед. сестри протестираха пред болницата, държейки български знамена. Към тях се включиха дори, колегите им от Клиниката по Смехотерапия, съобщава агенция Фокус.

 Директорът на болница, д-р Стоян Миланов, пък обяви, че тази сутрин са преведени 80% от изработеното от болницата и добави. Той допълни, че от големи данъчни институции чакат Пирогов да изплати дължимото и ако това не се случи сметките на болницата ще бъдат блокирани.

„Пирогов е тук, заради своите пациенти и проблемите на администраторите не ни интересуват. Към НЗОК върви лихва от размер на 1 лев на минута. Работещите в болницата ще си получат заплатите. Аз винаги съм бил лоялен към Министерство на здравеопазването. Връщайки фактурите, защитих правото на тези хора да полагат труда си. Не приемам това менгеме към болницата”, каза д-р Миланов.

Протестиращи мед. работници обясниха, че искат сигурност. По думите на доктор Нанко Червеняков, превеждането на 80% от изработеното е престъпление и работещите в Пирогов и утре ще излязат на протест. „Ще сме тук докато защитим правата си. При такова тежко недофинансиране, силите бързо ще ни оставят”, добави д-р Червеняков. Някои работещи в болницата подкрепиха протеста от терасите на сградата.