Животновъдите: Получихме жълти стотинки, искаме си парите

Животът

31-10-2013, 12:11

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Петър Петров

Всичко от Автора

Фермери блокираха пътя край село Труд

Близо 30-на животновъди са се събрали край село Труд.

В момента обмислят дали да блокират магистрала Тракия, както и дали ще продължат с протестите и блокадите на главни пътни артерии през следващата седмица.

Нямаме политически искания, категорични са фермерите.

Животновъдите искат субсидиите, които трябваше да им бъдат изплатени до 20 октомври.

Някои от тях се оплакаха, че са получили "жълти стотинк" – едва по 100 лева за крава.

Пенка Христова, председател на Асоциацията на животновъдите, пък заяви, че зам.-министърът на земеделието Явор Гечев и частници са се споразумели за подписване на декларация с животновъдите, която е незаконна.

В нея се казва, че всички изтеглини кредити на животновъди, запазили броя на животните си, ще бъдат опростени. За тези, които са ги продали или са фалирали, кредитите ще бъдат предсрочно изискани, а в домовете им ще влязат частни съдебни изпълнители, които да опишат имуществото им.

На протеста присъства и Румен Стоянов, председател на Организацията на ръзвъдчиците на автохтонни породи овце в България и кмет на Калофер. Той заяви, че е тук в ролята си на гражданин и животновъд, за да чуе исканията на колегите си, които да изложи на среща с финансовия министър Петър Чобанов.

От Съюза на животновъдите в България настояват да получат обещаните им през октомври 70 процента от полагащите им се субсидии.

Животновъдите бяха готови за протест още в началото на седмицата, но изчакаха края на седмицата, след като получиха уверение от земеделския министър Димитър Греков за среща с премиера Пламен Орешарски. До момента са изплатени около 50 на сто от субсидиите на глава животно. Животновъдите имат подкрепата на своите колеги зеленчукопроизводители, пчелари и тютюнопроизводители. От Съюза на животновъдите в България са категорични, че исканията им не са политически.