Русенци чакат съдия изпълнител, за да си платят старите данъци

Региони

31-10-2013, 11:05

Снимка:

ruse-news.com

Автор:

Ангел Радилов

Всичко от Автора

Над 300 души дължат близо 2 милиона лева

Русенци, които имат стари задължения към местната хазна масово неглижират изпратените покани за доброволно погасяване на дълговете си, това съобщиха от общинския отдел „Местни данъци и такси”, цитирани от ruse-news.com. От началото на годината до момента са били изпратени над 500 такива покани, като отклик е имало едва от няколко души. От близо 1.4 милиона лева, стари задължения след изпратена покана са платени едва 200 лева.

От „Местни данъци и такси” допълват, че русенци се сещат да платят, едва след като получат съобщение, че срещу тях започва производство за принудително събиране на налозите. Такива съобщения са били изпратени над 300 души, които дължат близо 2 милиона лева. От тях за сега са погасени малко над 500 000 лева. Съставени са 350 акта на физически и над 150 акта на юридически лица, които са забравили да платят данъците си. В 226 случая пък вече се е стигнало до съдебен изпълнител, които вече търсят длъжниците. Тези суми обаче могат да се търсят в рамките на 5 години, колкото са регламентирани в закона.

По данни на дирекцията към момента събираемостта по местните данъци и такси върви много добре. Постъпленията са над 80 % от планираните приходи, коментира шефката на звеното Даниела Робева. Тя напомни, че от днес данъците вече ще се плащат без отстъпка, като върху сумата ще се начисляват лихви.