Семейно дърво с 13 милиона човека

Много хора не могат да проследят семейните си корени повече от едно столетие, но група изследователи са успели да „отгледат” семейно дърво с повече от 13 милиона човека

Янив Ерлих и колегите му от Института за биомедицински изследвания на Уайтхед са използвали данни, стигайки до 15 век, за да осветлят начина, по който гените повлияват успешните генерации.
Ерлих смята, че социалните мрежи могат да бъдат полезен източник на данни за изследвания. Екипът му е използвал данни от 43 милиона публични профили в Geni, социална мрежа с фокус върху генеалогията, за да разбере как са свързани.
От данните от Geni са били въведени различни променливи, като дълголетие, плодовитост, миграционни модели и в някои случаи черти на лицето от дигитални снимки. „Използвайки тази информация, конструирахме едно единствено родословие от 13 милиона индивидуалности, връщайки се много поколения назад до 15 век и валидирахме качеството му чрез Y хромозоми по права линия и митохондриални маркери”, пише авторът в изследването си.
Родът с размери на държава остава неизвестен, тъй като всяка информация, която може да послужи за идентифициране е отстранена от базата данни, предоставена на научния екип