Лекари се вдигат на протест, спират работа в петък

Животът

30-10-2013, 11:42

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Липсва важно онко лекарство, алармират лекари в Пловдив

Бунт срещу здравната политика на Правителството и НЗОК. Медици искат повече пари за здраве

Лекари от Пловдив вдигат колеги от страната на предупредителен протест този петък. От 12.30 до 13.00 часа на 1-ви ноември лечебни заведения спират работа. Медици, пациенти и граждани ще искат по-добро здравеопазване. Протестна готовност има в София, Варна, Стара Загора и Плевен.

Призоваваме депутатите да изкарат по едно дежурство в университетска, държавна или общинска болница, за да видят на какъв хал е родното здравеопазване. То е пред катастрофа, каза председателят на колегията на БЛС в Пловдив д-р Георги Кръстев. Най-страшният монопол е този на Националната здравноосигурителна каса, допълни шефът на структурата.

Медиците искат в пленарна зала на Народното събрание да се гласува адекватен бюджет за догодина. За пример лекарите посочиха, че са нужни 168 млн. лева за медикаменти за онкоболни, а във финансовата рамка са заложени 145 млн. Лекарите настояват да е гарантиран достъпът до лекарска и спешна помощ, независимо от здравния статус на пациентите.

Сред исканията са и: до края на финансовата година изпълнителите на медицински услуги да бъдат овъзмездени  на 100% за извършените услуги и държавата да осигури със здравни вноски от 8% пенсионери, деца, социално слаби и държавни служители.

Страната е на прага на хуманитарна криза, заяви Тодор Петров от пациентска организация. По думите му сега страната ни е на едно от последните места в Европа по отделени средства за здравеопазване спрямо БВП.

Лекарската колегия в Пловдив е против безразборната смяна на ръководители в системата. "След като АБВ не успя, нашето да бъде ВГЗ, което значи "Всички граждани заедно", заяви д-р Кръстев.