Спортните бази в Силистра в трагично състояние

Спорт

30-10-2013, 08:53

Снимка:

paralel44

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Деца тренират сред кофи и мухъл

В трагично състояние са две от спортните зали, общинска собственост, в Силистра, алармираха треньорите от Баскетболен клуб „Доростол” Светла Тодорова и Росица Атанасова. Подкрепи ги и треньорът от Лекоатлетическия клуб „Олимп 97” Илия Недков, пише paralel44.com.
В зала „Дръстър”, по-известна като „Манежа”, е нужен спешен ремонт на покрива, дограмата, съблекалните и нова отоплителна инсталация, предвид наближаващата зима. Капката на търпението на треньора на националния шампион при 12-годишните Светла Тодорова преля, когато преди време се счупи и един от кошовете в залата, за което вече писахме. Спортното съоръжение вече било поръчано, но няма кой да плати около 1800 лева за доставка и монтаж.
Този проблем, макар и сложен, обаче бледнее пред капещия покрив, скъпото отопление, затъкнатите с парцали и вестници спукани прозорци и мухлясалите съблекални, видяха медиите, поканени да се запознаят с трагичната картина на „Манежа”. Още от входа посетителите са „посрещнати” от пълни с дъждовна вода кофи, поставяни под капчуците при дъжд. Около 160-170 деца посещават редовно или в свободното си време баскетболната зала. Повечето от тях се събличат по пейките и след тренировки си тръгват по домовете потни и мокри. Настилката на спортното поле също трябва да се смени, защото някои дъски вече поддават и има опасност дете да се нарани. Последният основен ремонт в залата е правен през далечната 1983 г., а „освежителна боя” се поставили преди 4-5 години със средства на родителите и клуба. Особено тежко е положението с отоплението през зимата. Старата нафтова печка, тип калорифер, позната на поколения баскетболисти от далечното минало, отдавна не е ефективна и излиза много скъпо на клуба. Макар, че Силистра е дом на национален шампион по баскетбол и е дала баскетболисти в близкото минало, някои от които достигнаха и до националния отбор, градът може да не бъде одобрен за домакин на тазгодишното първенство при 12-годишните.
В същото време проект за ремонт на „Манежа” на стойност 440 000 лв. залежава в чекмеджетата на Спортното министерство. Той бил писан още миналата година от общинското ръководство, бил одобрен за финансиране и… правителството паднало. „Временният” министър не взел никакви мерки, а от настоящия няма отговор. При неотдавнашното си посещение в Силистра председателят на Българската федерация по баскетбол, легендарният Георги Глушков, обеща, че ще помогне, но май и неговият глас не се чува в коридорите на властта. С проблема бе запознат и народният представител Антон Кутев, чака се отговор.
Не по-розово, а по-скоро зелено, е състоянието и на закритата лекоатлетическа писта на стадион „Луи Айер”, видяха медиите, поканени от треньора на „Олимп 97” Илия Недков. Позеленели от блатясалата вода са съблекалните на залата. Бойлерите отдавна не работят, а за баня никой вече и не си спомня. Вятърът, а през зимата и снегът, фучат и веят през паянтовата дограма на залата, превърната в лекоатлетическа писта. Когато настъпят студовете, там няма никакво отопление. Тренира се с шапки, ушанки, топли обувки и грейки.
При дъждовно време водата се прецежда през горния етаж и капе по главите на състезателите. Монтираната преди години дървена облицовка по тавана и стените е подпухнала и може всеки момент да падне, заяви Илия Недков. Той е решил сам да я събори, за да не пострада състезател. Недков също сподели, че Общината е писала проект за ремонт на стойност 63 000 лв., но той не бил одобрен.
Изявеният треньор, обучил и възпитал десетки носители на медали, чрез медиите покани силистренските депутати, сами да се уверят в състоянието на спортните зали в града. Крайно време е избраниците на народа да се погрижат за тези, които са ги издигнали до високите постове.
И Илия Недков, и Светла Тодорова, и Росица Ангелова подчертаха, че нямат претенции към общинското ръководство за състоянието на стопанисваните от тях спортни зали. Напротив, местната власт винаги е помагала, според възможностите на Общината, за високите спортни постижения на младите силистренски спортисти. Предвид тежкото финансово състояние на община Силистра, отдавна е време държавата да помогне на спорта в Крайдунавска Добруджа, подчертаха треньорите.
Алексей МИНЕВ