Академичният съвет на РУ подкрепи позицията на Съвета на ректорите

Региони

30-10-2013, 08:16

Снимка:

РУ

Автор:

Ангел Радилов

Всичко от Автора

Признават конституционното право на членовете на академичната общност да протестира

Академичният съвет на Русенския университет на свое заседание подкрепи позицията на Съвета на ректорите на висшите училища по повод на студентската окупация на Софийския университет и последвали окупации в някои други висши училища, пише Дарик.

„Признаваме конституционното право на членовете на академичната общност да протестират със всички законни средства, но възразяваме срещу нарушаването на права, както и тяхното упражняване, ако това накърнява права или законни интереси на други членове на общността”, съобщават от русенския ВУЗ. От Академичния съвет възразяват срещу всякакви опити висшите училища да се използват като територия за политически искания и действия. В позицията се казва още: „Смятаме, че подобна форма на протест отнема възможността за упражняване на правата на студенти, които искат да посещават учебните занятия, както и правото на труд на преподаватели и служители.

Призоваваме да се спазват принципите на академичната автономия на висшите училища и да не се възпрепятства по какъвто и да било начин нормалната им учебна и научноизследователска работа.

Не смятаме като израз на свободна волеизява призивите за окупиране на висшите училища и изразяваме тревога, че това може да доведе до хаос в образователния процес, невъзможност зимният семестър и зимната изпитна сесия да завършат в определените срокове, до реален риск да се провали академичната 2013/2014 учебна година.

Възразяваме срещу всякакви опити висшите училища да се използват като територия за политически искания и действия.
Вярваме в морала, интелигентността и достойнството на нашите студенти, преподаватели и служители, в уважението им към Конституцията и законите, към висшето училище, към техните колеги и преподаватели”.