Червени студенти на помощ на БСП в парламента

Представители на младежкото обединение в БСП пристигнаха в парламента

Представители на младежкото обединение в БСП пристигнаха в парламента, за да подкрепят столетницата и да изразят недоволството си от окупацията на Ректората.

За да изрази мнението на младите социалисти, пред медиите говори зам.-председателя на организацията Вероника Делибалтова, която произнесе кратка реч за належащите проблеми на образованието.

Тя заяви, че случващото се в Алма Матер в момента е просто една "истерия", като това не води до решаването на истинските проблеми на образованието. Тя запита, защо студентите не са протестирали, когато през 2010 година семестриалните такси на студентите са били увеличени, а в Студентски град е нямало дори вода.

Социалистката заяви, че истинските проблеми на образователната система са свързани с нейната модернизация и конкурентоспособност.

Вероника Делибалтова се оплака, че и предстои държавен изпит, а заради окупацията тя не може да се подготви.

Ето и пълният текст на нейното обръщение:

Исkам да започна с това, че аз също съм студент. Завърших семестриално и се подготвям за държавни изпити. Сегашната ситуация пречи на подготовката ми за държавния изпит. Последните действия на групата студенти, нарекли себе си “окупатори”, всъщност издигна политически искания на територията на академичната общност в Ректората на СУ, което погазва принципите на автономност, академична свобода и академично самоуправление. Политиката в университетите е забранена.

Използването на Ректората за изразяване на политически искания не само спира занятията на сегашните ми колеги, но поставя под въпрос и цялата академична година. Нека си зададем въпроса: Това за кого е добро -за студентите или за образованието? Ако днес затваряме университети и утре почнем да затваряме болници, и лекарите спрат да работят, това хуманно ли ще бъде?

Вярно е, че през изминалия мандат проблемите в образованието се задълбочиха. В периода 2009-2013 г. парите за образование бяха орязани с 30%. 2010 г. хиляди колеги излязохме пред Народното събрание, където ни посрещна г-жа Цачева. Кой от проблемите бе решен? Колко от вас са ходили в Студентски град? Знаете ли как живеят студентите? Трима души в 20 квадрата. Аз самата съм живяла 4 години на общежитие. Остават нерешени проблемите.

Проблемите за младежкото обединение, които трябва да бъдат поставени, са всъщност: Конкурентоспособно ли е образованието, отговаря ли на икономическата реалност, модернизирано ли е достатъчно, осигурява ли преход от учене към първа работа. На година излизат хиляди юристи.

Какво правим с техническото образование? А качеството? А цената? А заплатите, които получават докторантите? Един докторант получава 500 лв., за какво могат да му стигат те? Хората, които окупираха университета, не са представители на всички студенти. В България има 250 000 студенти, могат ли 300 човека да изразят волята им и толкова грубо да сложат вериги, и да ни спрат да влизаме в университета?

Ние търсим реален диалог. От тази трибуна искаме да ви споделим, че в най-кратки срокове ще потърсим министъра на образованието, за да организира дебат по въпросите, които  поставихме и са истинските проблеми на студентите. 2010 г., когато протестирахме пред Народното събрание, исканията на по-голямата част на студентите в СУ бяха свързани с изработване на нова стратегия на висшето образование, връщане на нивата на субсидиране от 2009 г. насам и създаване на нова стратегия за науката.

Надявам се тогавашните искания, които наистина бяха автентични. 2010 г. наистина пострадахме – увеличиха ни се таксите, беше спряна топлата вода в Студентски град два месеца. Радвам се, че след цялата тази истерия, която се случва в Ректората, образованието наистина ще се превърне в основна тема на вас, медиите.

Образованието трябва да бъде обединител за всички българи, то не може да има политически цвят, защото е национален приоритет, а националният приоритет не може да има четиригодишен мандат.