Как е изглеждал Бургас преди 120 г. показват в интернет

Мисия Бургас

29-10-2013, 14:21

Снимка:

община Бургас

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разходка в миналото: Виж Бургас преди 100 години! (СНИМКИ)

Вековен кладенец изскочи в Бургас

Уникалната колекция от стари пощенски картички е събирана в продължение на 30 години

Изгледи от Бургас от края на 19 век вече са качени в интернет по проект на регионалната библиотека и всеки може да ги разгледа свободно. Дигиталната колекция от стари пощенски картички включва над 300 изображения от Бургас, Созопол и Поморие от края на 19-ти до 60-те години на 20 век. Всички показани екземпляри са притежание на  библиотека "П. К. Яворов" и са събирани в продължение на повече от 30 години.

СНИМКИ НА СТАРИЯ БУРГАС ВИЖ ТУК

Между тях са и картички от колекцията на летописеца на Бургас Атанас Христов, специално дарена на библиотеката, както и тази на бургаския колекционер Еленко Жечков. Най-старата картичка е снимка на улица "Фердинандова" от 1891 година, за което сочи и датировката на гърба й.

Дигитализацията на част от архива на библиотеката стана възможно по проект "Парчета арт" на програма "Глобални библиотеки – България". В рамките му бе изготвен сайтът www.parchetaart.com, насочен към хора с професионални и лични интереси в областта на изкуството, библиотеки, културни и образователни институции.

"За периода 1 юли до края на октомври са дигитализирани и представени в сайта общо 940 документа - картини, пощенски картички, грамофонни плочи, видеоматериали от фондовете на библиотеката в Бургас и партньорите от НЧ "Отец Паисий 1896" -Созопол, поморийското читалище ”Просвета 1888"  и Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски". Колекцията от картини съдържа над 400 дигитални копия на произведения, притежавани от участниците в проекта", обясниха от екипа, работил по проекта.

Част от творбите са с особен режим на съхранение, за да се запазят оригиналите. Представянето им в платформата дава възможност да бъдат разгледани по всяко време от всяка точка на света Категорията "Документални филми" включва архивни видеозаписи. За първи път тук може да се видят Христо Фотев и Николай Искъров, които изпълняват свои стихове на литературни четения, посветени на 100-годишнината от създаването на бургаската библиотека. 

"Интерес представляват и документалните филми на Никола Ковачев, Георги Дюлгеров, Христо Димитров-Хиндо и Диян Русев, които са част от фонда на библиотеката и сайтът е още една възможност да стигнат до по-широк кръг потребители", допълниха от библиотеката. 

Интересът от страна на потребителите към аудиозаписите на грамофонни плочи, представени в сайта, е голям, поради което е увеличен техният брой, спрямо заложеното количество в проекта.

В процеса на работа, екипът на проекта придоби компетентности за дигитализиране на различен вид документи. Това е предпоставка за предоставяне на нови бъдещи услуги като дигитализиране на семеен архив.