Русенско село излиза на протест заради "Улицата на смъртта"

Региони

29-10-2013, 10:09

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Въпросната улица е дълга около 5 км, а не е обезопасена

 Най-голямото русенско село Николово готви протест срещу "Улицата на смъртта". Така местните са нарекли централната си улица "Липник".

През последните години на улицата са станали множество катастрофи с пешеходци, като някои от тях са били с фатален край. Потърпевши са главно пенсионери и деца, а причината е несъобразената скорост, с която водачите прелитат по правия участък.

Улицата е дълга около 5 км, като в началото и в края й има "легнали полицаи". След като преминат през препятствията, шофьорите ускоряват, без да спазват ограничението на скоростта и се стига до инциденти. Оказва се, че трафикът е особено натоварен, тъй като оттам минава пътят за селата Долно Абланово и Просена. Местните жители са притеснени и от поведението на рокерите, които са се появили през последната година в района. Често моторите си правят гонки по улицата.

Хората са създали инициативен комитет, който е подал жалба до кмета на Русе, до областния управител и КАТ. Те настояват за допълнителни "легнали полицаи", знаци и евентуално видеонаблюдение.

От общината са запознати с проблема, тъй като няколко пъти са гледали казуса в комисията по организация и безопасност на движението. Въпреки взетите досега мерки, все още има инциденти. Ако ситуацията не се промени, жителите на Николово са готови да излязат на протест, за да защитят правото си на безопасен живот.