Гърция може да поиска 1 млрд. долара военни репарации от България

Най-доброто от печата

29-10-2013, 06:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вредите, нанесени от Германия, България и Италия на Гърция по време на окупацията й през Втората световна война били на обща стойност 17.8 млрд. предвоенни долара

Гърция може да поиска военни репарации от България в размер на около 1 млрд. долара, писа в. "Вима", като се позовава на историческо изследване и доклад, изготвен от урбаниста Константинос Доксиадис (1913-1975). Той изчислява вредите, нанесени от Германия, България и Италия на Гърция по време на окупацията й през Втората световна война на обща стойност 17.8 млрд. предвоенни долара, което през 1938 г. се равнява на гръцкото БВП за 33 години, или на бюджета на Гърция за 130 години. Според Доксиадис, който е бил правителствен координатор за данните за претърпените щети, предоставени от всички гръцки министерства, Германия дължи на Гърция 10.8 млрд. долара, Италия - 6 млрд. долара, и България - около 1 млрд. долара, предаде GRReporter.

Щетите за Гърция възлизат на 2250 долара на човек, а получените репарациите са в размер на 30 долара на човек, т.е. остава пасив от 2200 долара на човек, изчислява урбанистът. Атина е получила минимална част от тази сума, която според Доксиадис е трябвало да получи. Аргументите за това са различни - Германия трябвало да се възстанови от войната, Италия била много бедна, а България се е жертвала за съюзниците си.
СМЕТКИ

В доклада си, озаглавен "Жертвите на Гърция: искания и репарации във Втората световна война", съхраняван в Националната библиотека на страната, Доксиадис пише, че щетите са изчислени не на базата какво действително е унищожено, а какво може да бъде доказано. Не са включени жертвите сред населението (от смърт, болести, намаляване на раждаемостта), както и вредите върху културата.