Светлозар Лазаров: Въпреки мерките за бежанците има риск за националната сигурност

Най-доброто от печата

28-10-2013, 06:16

Снимка:

Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Има риск от хуманитарна и социална криза

Хващаме близо 100% от всички, които влизат на наша територия. Има единични случаи на преминали през България и заловени в европейските държави. Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред ТВ7.

Той обясни, че на преминалите българска граница чужди граждани - жени и мъже, задължително се свалят биометричните данни, въвеждат се в Шенгенската информационна система и системите на „Интерпол". По този начин се прави автоматична проверка дали тези лица са засичани от евроатлантическите партньори на страната като съпричастни към международен тероризъм, тежка организирана престъпност или други криминални престъпления.

 

Лазаров заяви, че се работи по всички алгоритми, които се ползват от евроатлантическите и европейските ни партньори, но въпреки всички предприемани мерки има риск за националната сигурност.

„Има риск от хуманитарна и социална криза, има риск и изпитание за здравната система на страната. Създават се, някъде изкуствено, някъде съвсем целенасочено, и ксенофобски настроения", допълни той.