Ваучери за бавачка

Най-доброто от печата

27-10-2013, 07:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Безплатни услуги сменят парите за бедни

Майките с бебета, които искат да започнат бързо работа, ще могат да наемат гледачка срещу ваучер. Идеята лансира на семинар в Разград социалният министър д-р Хасан Адемов. "Ваучери вместо помощи" ще се въведе пилотно от средата на 2014 г. Това е белгийски модел, чрез който уязвими групи от населението получават почасови услуги вместо пари. На първо време ще бъдат включени майки, хора с увреждания и безработни. 
Услугите чрез ваучери ще заместят поетапно социалните помощи, които получават на ръка бедни и безработни българи. От другата есен тийнейджърите над 16 години пък ще взимат купони вместо детски. Така системата за социално подпомагане постепенно трябва да стане по-ефективна, коментира д-р Адемов. Ще се стимулира и българският бизнес.

 

Условието да получат ваучери е децата да ходят на училище. С тях ще се закупуват учебници и помагала. "На фокус ще са хората, които действително имат нужда, и въвеждането на ваучерните услуги ще е една от стъпките към тази промяна", обясни социалният министър Хасан Адемов. На безработни хора ще се покриват с ваучер разходи по дребни ремонти в дома. Купоните най-вероятно ще се издават от същите оператори, които работят с ваучерите за храна. Друг вариант е боновете да се дават от Агенцията за социално подпомагане.
Министър Хасан Адемов съобщи още, че ще инициира обществен дебат как да се направи по-ефективно социалното подпомагане. "Системата трябва да се промени, иначе постоянно ще си говорим, че парите са недостатъчни и трябва да се увеличат, без да постигаме видим резултат", заяви той.