Канят с SMS безработни на работа

Най-доброто от печата

26-10-2013, 07:39

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Едно съобщение ще струва около 11 стотинки

Агенцията по заетостта ще праща есемеси на безработните, когато им намери подходящо работно място. Нововъведението е част от проекта на ведомството за модернизиране на услугите и подобряване на обслужването, който се финансира с пари от Европейския съюз.

С есемес безработните ще бъдат известявани и за възможностите да започнат обучение, за да повишат квалификацията си, което увеличава шансовете да си намерят работа.
Заради въвеждането на съобщенията информационната система на Агенция по заетостта ще бъде обогатена.

 

Освен професионалния профил на безработните тя ще поддържа и база с мобилните номера на абониралите се за есемес известяване.

Услугата ще е безплатна за хората. По план тя трябваше да стартира преди година, но се забави.

Агенцията по заетостта вече е обявила обществена поръчка за фирма, която да изпраща съобщенията. От обявлението  става ясно, че системата ще направи сериозен трафик на мобилните оператори. Планира се за 12 месеца да се пратят над 15,6 млн. съобщения. Сметката показва, че всеки от регистрираните в бюрата по труда около 350 000 безработни би получил средно над 40 есемеса за година.

Прогнозната стойност на поръчката е 1 407 780 лв. без ДДС. Това означава, че едно съобщение ще струва около 11 стотинки. Водещ критерий за класирането на кандидат-изпълнителите ще е най-ниската цена.

В момента клиентите на мобилните оператори с абонаментни планове масово плащат между 10 и 14 стотинки за есемес. Ако договорът предвижда допълнителни преференции, цената е още по-ниска. 

Кандидатът в поръчката трябва да осигури единен кратък номер към всички телекоми в България и да има валидни договори с тях за изпращане на есемес. През последните 3 години участниците в поръчката трябва да са изпълнили поне 2 договора, по които да са пращани минимум по 350 000 съобщения на месец. 

Изпълнителят на поръчката ще праща обратна информация дали съобщенията са получени от безработните. Агенцията по заетостта ще се разплаща всеки месец до 15 дни, след като фирмата представи фактура и отчет за броя на изпратените есемеси за предходния месец.