Цивилни душат около дома на Боевски

Най-доброто от печата

26-10-2013, 07:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Наши спецполицаи не изключват в момента животът му да е в опасност.

Струва ни се, че цивилни мъже с вид на ченгета обикалят около дома на Гълъбин Боевски, слухтят и разпитват", казаха съседи на бившия щангист, който в сряда изненадващо се върна от Бразилия.
Проверка на "Труд" в МВР и прокуратурата показа, че за залавянето на Боевски с кокаин преди 2 години на летището в Сао Паулу няма следи от оперативна разработка, нито от образувано дело. Възможно е "сенките", забелязани от комшиите, да са на частни охранители или дори на хора от подземния свят.


"Нямам информация Гълъбин Боевски да се нуждае от охрана на българска територия - коментира в парламента вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев. - Във всички подобни случаи, които касаят обмен на информация, тя е конфиденциална.
В този случай не е имало комуникация, не е имало и обмен на такава информация. МВР е било питано по отношение на потвърждаването на самоличността, което е практика при издаването на временни документи. За да бъде образувано производство, трябва да бъдат събрани съответните данни", добави Йовчев.
Ако изобщо някой се занимава със случая "Боевски", това трябва да са агенти на ДАНС, където е отделът по международен наркотрафик на ГДБОП, поясниха източници на "Труд". Те припомниха изявления на бившия шеф на антимафиотите Станимир Флоров пред БНР. През декември 2011 г. той обяви, че МВР не е работило по Боевски.
Но е получена информация по линия на партньорския обмен, че кокаинът, хванат на летището в Сао Паулу, бил предназначен за продажба в България. С пратката, по думите на Флоров, Боевски се надявал да си оправи финансовото положение, като получи от 250 000 до 300 000 евро. На въпроса за коя наша групировка е носена дрогата, Флоров отговори така: "Като му дойде времето, ще разберете."
"Изявленията пред медиите са едно, разработките - нещо друго, а трето и четвърто е по тях да се води дело", коментираха вчера юристи. И в четвъртък, и в петък Зорница Таскова, говорител на Софийската градска прокуратура, официално отрече да има или да е образувано досъдебно производство по случая "Боевски". Същото заяви и Даниела Попова, шеф на Апелативната специализирана прокуратура пред "Труд".
"Има вероятност българските власти да се заемат с разследването на Гълъбин Боевски и съучастието му в канал за трафик на наркотици - коментира вчера вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова. - Дали трябва да има българско разследване е правомощие на прокуратурата и МВР, които да решат този казус".
"Ако днес сме изненадани за освобождаването на български гражданин, то утре можем да сме изненадани за задържани български граждани. Да си припомним миналото - коментира главният прокурор Сотир Цацаров, визирайки случая с българските медици в Либия. Според него изненадата с връщането на Боевски е не само обществена, но и институционална, но вече поне е изяснено как е пуснат осъденият на 9 години и 4 месеца български шампион.
"Става въпрос за експулсиране, съгласно тяхната съдебна система - обясни Цацаров. Решението се взема за всички чужденци, осъдени за трафик на наркотици след изтърпяване на срока за лишаване от свобода. Експулсирането става с решение на министъра на правосъдието. Потвърждава се от федерален съдия и федералната полиция изпълнява решението. Боевски пребивава в страната ни като свободен човек", обясни Сотир Цацаров.
Все още остава загадка защо Боевски е освободен, преди да е изтърпял и една трета от наказанието. Юристи обясниха, че бразилските власти от 2 години насам издават декрети за експулсиране на осъдени чужденци при две условия. Първото е да са излежали поне две трети от срока на присъдите си. А второто - по решение от съдебните власти.
Според юристи очевидно Боевски е освободен по второто условие, тоест - съдействал е с важна информация за трафика на кокаин. Затова и наши спецполицаи не изключват в момента животът му да е в опасност.
Съседи: Шампионът е натопен
"Боевски ли? Той е свестен човек, със семейство за пример." Това заявиха пред "Труд" вчера съседи на шампиона, завърнал се изненадващо от бразилския затвор.
Комшийка на почтена възраст обясни, че семейството не е в конфликт с никого от блока на бул. "България". Тя била ужасена от ареста на шампиона. Категорична е: "Мисля, че е натопен."
Друг съсед разказа как Боевски водел всеки ден голямата си дъщеря Сара на тренировки по тенис. Именно Сара беше с баща си в Сао Паулу през октомври 2011 г., когато го арестуваха с кокаин в куфари.
"Недопустимо е да ползва детето си за параван!", възкликна комшията. Той се възмути и от институциите: "Как може управляващите - и сегашни, и бивши да го наричат срам за България и после да му се извиняват!" Мъжът не скри и недоволството си от "нахалството на журналистите".
След вчерашната репортерска окупация на блока днес живеещите в него са заключили и двете врати. Вчера Боевски подведе репортерите, като при всяко излизане от дома си минаваше през различен изход.
Той и жена му останаха зад вратите на дома си вчера. Само дъщеря им Сара излезе, озъртайки се, малко преди 14 часа.
Посланикът ни в Бразилия повикан за обяснения
Посланикът ни в Бразилия Чавдар Николов е привикан да се прибере незабавно в София, за да даде обяснения за Гълъбин Боевски. "Има сериозни въпросителни относно работата на българското посолство в Бразилия", написа във фейсбук профила си външният министър Кристиан Вигенин. Външно министерство започна проверка на случая.
Преди две години Боевски беше арестуван на летището в бразилския град Сао Паулу със 7,2 кг кокаин, скрит в тайници в куфарите му. Световният шампион по щанги твърдеше, че е натопен. Той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2012 г. апелативен съд в Бразилия отказа да намали присъдата на олимпийския и световен шампион.
В сряда Боевски кацна на летище София. На следващия ден стана ясно, че властите у нас са изненадани от факта, че той е пуснат от затвора в Бразилия и се е прибрал в родината.
Говорителят на МВнР Ивайло Кашканов бе категоричен, че от март, когато е издаден декретът за експулсиране на българина, досега не е постъпвала информация по случая от дипломатическата ни мисия в Бразилия. На Боевски обаче му е издаден временен паспорт на 11 октомври, което означава, че в МВнР и в МВР в София е постъпила информация.
Заедно с Гълъбин Боевски бразилските власти са освободили още 17 затворници от различни националности. "МВнР получи информация за развитието на случая едва вчера (четвъртък - б. а.)", заяви Кашканов.
Освобождаването на г-н Гълъбин Боевски е суверенно решение на бразилските власти, което ние оценяваме по достойнство, се казва в официалното становище на МВнР. Дипломатите ни разглеждат акта като израз на хуманно отношение към български граждани.
Ивет Добромирова, която беше пиар на служебния премиер и външен министър Марин Райков, твърди, че Райков също не е получавал информация по казуса "Боевски".
Чавдар Николов е дипломат от 1993 г. Той бе изпратен за посланик в Бразилия с указ на президента в началото на годината. Преди това изкара 6 години в Куба, а от 93-та до 2000 г. пак е оглавявал мисията в Бразилия. Той е далечен братовчед на бившия външен министър Николай Младенов.
Според източници на "Труд" има реална опасност Николов да загуби поста си.