Здравната каса поиска опрощаване на пари от болниците

Най-доброто от печата

25-10-2013, 07:09

Снимка:

Георги Кожухаров

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Институцията предложи на клиниките доброволно да откажат до 50% от плащанията й

Парадоксите в българското здравеопазване може и да са безкрайни, но пък за сметка на това са разнообразни. Поредният такъв е факт от няколко дни: Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е започнала масово да изпраща на клиниките анекси към вече сключените си договори с тях. В допълнителните споразумения се предвижда болниците да дадат съгласието си да не получат пълната сума за извършените медицински услуги през изминалия месец. Анексите ще важат до края на годината и са със стъпаловидно намаляване на сумите, обявиха на нарочна пресконференция от Българския лекарски съюз (БЛС). Председателят на съюза д-р Цветан Райчинов призова директорите да не подписват споразуменията, за да могат да потърсят в съда полагащите им се суми, ако те не бъдат предведени.

Моят дефицит - твоя липса

Здравната каса обяви преди седмици, че ще плаща до 80% от извършената дейност на болниците заради очаквания дефицит от 150 млн. лв. в бюджета си. Впоследствие обаче се оказа, че някои клиники са известени, че ще получат 50% от парите за вече лекуваните пациенти. Ако анексите бъдат подписани, ситуацията се променя: касата изобщо няма да има задължението да преведе останалата сума догодина - то просто ще бъде опростено. "Институцията няма правно основание да изисква болниците да получат по-малко. С тази стъпка обаче се обяснява бързането на министерството да смени директорите на държавните клиники, явно спешно им трябват послушни директори", коментира д-р Райчинов. Той изчисли, че от 150-те млн. лв. недофинансиране на касата през тази година само 60 млн. лв. идват от свръхразходи за болниците. Останалите пари са отишли за лекарства. Сега опасенията на лекарския съюз са, че ако новите анекси бъдат подписани, голяма част от болничните екипи ще останат без заплати през декември.
Здравната каса реагира на изявленията на лекарския съюз в същия ден. "НЗОК може да заплати 80% от извършената дейност за месец септември. Фактурирането може да се извърши по два начина -  за 100% от отчетената дейност, като се издаде кредитно известие за 20% от дейността или да се фактурират 80% от отчетената дейност. Институцията търси всякакви финансови възможности за заплащане и на останалите 20% от извършената и отчетена дейност от лечебните заведения и се извинява на договорните си партньори за причиненото неудобство", съобщиха от здравната каса.

Каква поредна бюджетна драма

15 ноември е нормалният технологичен срок парламентът и правителството да направят актуализация на бюджета на касата и да осигурят финансиране на дефицита в него, категорични са от лекарския съюз. Според представителите на управителния съвет на организацията тя не приема проектобюджета на касата за следващата година. Документът вече беше отхвърлен от надзорния съвет, в който участват самата държавата, работодателите, синдикатите и пациентите.
Основният проблем в бюджета е, че хем той предвижда излишък, хем де факто парите са по-малко спрямо 2013 г. Записаният излишък е над 104 млн. лв. В сравнение с тазгодишния бюджет обаче здравната каса планира през 2014 г. да плати реално с 400 млн. лв. по-малко. Лекарският съюз изчислява последната сума на 200 млн. лв., защото предполага, че 270 млн. лв. от проекторезерва на НЗОК ще бъдат отблокирани и ще отидат само за болнична помощ. На практика обаче резервът се харчи и за лекарства, така че това изчисление е пожелателно.
"Смятаме, че за да се преодолее проблемът, без да се променя сегашната здравна вноска, държавата трябва да започне отново да плаща ин витро процедурите, ваксините, неотложната помощ. Освен това държавата трябва да осигурява с реални суми пенсионерите, децата, държавните служители. В момента средната осигуровка за медицинска помощ в частния сектор е 60 лв. на месец, докато държавата плаща средно 20 лв. за осигурените от нея 4.5 млн. лв. души", изчисли д-р Райчинов.
 

Част от болничните екипи може да останат без заплати по Коледа.

 

Свободно лечение в ЕС
 
От 25 октомври влиза в сила директивата за трансгранично здравно обслужване. Според нея пациентите ще имат право на лечение и изследвания във всички страни от ЕС, без за това да се изисква предварително одобрение от здравната каса или здравното министерство. Гражданите ще трябва да плащат сами своето лечение, а след това здравната каса ще им възстанови сумата до стойността на същата услуга в България. Всяка от страните членки може да въведе система за предварително разрешаване на операциите и медицинските процедури в чужбина. Досега НЗОК изплащаше напълно лечението, което не се извършва в България, само ако то не може да бъде направено тук.
 
Продължават обсъжданията за пушенето
Двата законопроекта на БСП и "Атака" за либерализиране на режима за тютюнопушене в заведенията бяха отхвърлени със седем гласа "за" и по 10 "против" в парламентарната здравна комисия. Ден по-рано икономическата комисия одобри предложението да има отделни зали за пушачи и непушачи.