Смяната на времето = две седмици стрес

Животът

24-10-2013, 16:12

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Промяната носи само негативи за психиката, коментира психиатърът д-р Веселин Герев

В събота срещу неделя ще върнем стрелките на часовника с един час назад. На пръв поглед този незначителен факт ще се отрази сериозно на циркадните ритми на психиката ни. Или казано по друг начин -  биологичният ни часовник отново ще се разстрои.

Причините за това са, че ще се наложи да се събуждаме и храним с един час разлика, което създава сериозен проблем на психиката, пише в блога си пловдивският психиатър д-р Веселин Герев.

Самонастройката на биологичния ни часовник трае около 2 седмици. Както знаете от личен опит около седмица до десет дни ние се будим с един час по-рано, както обичайно е бил настроен биоритъмът ни, огладняваме също час по-рано по същата причина.Този стрес психиката ни отразява с напрежение, отпадналост, раздразнителност, нарушена концентрация нарушения на съня.

Най-зле смяната на времето се отразява на хората с хронични здравословни проблеми защото те са принудени да приемат редовната си терапия с един час разлика.

И един тревожен факт - в Шведската медицинска академия “Каролинска” са установили, че случаите на инфаркт и инсулт в следствие на повишено кръвно налягане в първите пет дни след смяната на часовото време се увеличава с 60%.

Затова – подгответе се и по-леко със стреса!