Нови изригвания и силни магнитни бури

В близките дни на Слънцето са вероятни мощни изригвания, които ще предизвикат на Земята магнитни бури

На Слънцето, според учените, се приближават една към друга две активни зони, които представляват групи петна. Засега те са безопасни, но ако се слеят в една, парчета от разтопения газ ще се отделят от светилото и с гигантска скорост ще излетят в обкръжаващото пространство.

Ако те се насочат към Земята, хората ще се окажат под въздействието на т.нар магнитна буря, която може да предизвика нарушения в работата на апаратурата.

Последиците от това са непредсказуеми. Самолетите може да загубят връзка с диспечерите и радиофаровете, а частиците на слънчевата енергия са способни да отклонят от траекторията дори ракетите.

Подобно нещо вече се е случвало. Не са изключени аварии и в наземната инфраструктура: за всякакви електрически кабели, в това число и нефтопроводите, газопроводите, железопътните линии има опасност от пожар и просто от технически повреди.

За да са подготвени за изненадите на нашето светило, в Русия и САЩ са създадени специални служби за времето в космоса. Те следят нивото на слънчевата активност и предупреждават различни ведомства. Но е изключително трудно да се предскаже поведението на Слънцето, смята физикът Александър Соловьов:

”Трудно е да се предскажат изригванията, още повече, че явлението е много рядко. Ние не можем и ураганите да предсказваме в атмосферата ни, да знаем предварително, че в еди-кое място ще има ураган, в еди кой си час и в едни кой си ден”.

Засега учените могат да правят прогнози няколко часа преди дадено явление. Това е достатъчно, за да може да се коригират графиците на полетите на ракетите и самолетите. Що се отнася до екипажа на Международната космическа станция, на него категорично му е забранено да излиза в открития космос по време на опасните периоди. Но за задаващата се магнитна буря е важно да бъдат предупредени колкото се може повече хора. Защото здравословното състояние на страдащите от сърдечносъдови заболявания може рязко да се влоши.

източник: widespace.eu