България получава помощ от ЕС за бежанците

Най-доброто от печата

24-10-2013, 08:13

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тя включва над 2000 легла и матраци, над 4200 одеяла и други предмети от първа необходимост, като чаршафи, кърпи, кухненски пособия и прибори

ългария получава материална помощ по линия на Европейския съюз, която ще подсили способността на националните власти да се справят с притока на бежанци от войната в Сирия. Подкрепата е предоставена от Словакия, Унгария, Словения и Австрия и е координирана от Европейската комисия. Тя включва над 2000 легла и матраци, над 4200 одеяла и други предмети от първа необходимост, като чаршафи, кърпи, кухненски пособия и прибори, съобщиха от представителството на Европейската комисия (ЕК).

Тази помощ достига България през Механизма за гражданска защита на ЕС, който беше активиран от националните власти на 16 октомври. От този момент, Центърът за спешна реакция и координация на Европейската комисия работи с участниците в Механизма, за да получи България помощта, от която се нуждае в момент на безпрецедентно претоварване на националния капацитет. "Благодаря на страните, които предложиха подкрепа в такъв кратък срок. България прави каквото може, за да се справи с притока на бежанци. Помощта, предоставена от Европейската комисия и страните-членки е доказателство, че България не е сама в този труден момент," каза Кристалина Георгиева, европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

Центърът за спешна реакция и координация на Европейската комисия осигури обмен на информация в реално време между страните-членки. Помощта от Словакия и Унгария вече пристигна в България, а тази от Словения и Австрия се очаква в близките дни. Европейската комисия ще продължи да поддържа контакт с българските власти и с останалите страни-членки, за да подпомогне доставката на друга помощ, която би могла да бъде предоставена.
Материалната подкрепа допълва техническата помощ, която вече беше предоставена на България от Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO).

Общата помощ, с която се ангажира ЕС, надвишава 1,5 млрд. евро


Броят на бежанците в България надвишава 6400 души. Според българското правителство, това е най-големия бежански проблем в страната от 90 години насам. Европейският Съюз е начело на международната грижа за засегнатите от кризата в Сирия: с хуманитарна помощ за сирийците в страната им и на бежанците, както и с подкрепа за техните домакини в съседните страни. Помагайки на нуждаещите се там, където са, европейската подкрепа предотвратява по-мащабни бежански вълни към ЕС.

Общата помощ, с която се ангажира ЕС, надвишава 1,5 млрд. евро (над 1 млрд. евро от държави членки и над 515 млн. евро от бюджета за хуманитарна помощ на Комисията). Наред с хуманитарната грижа, Европейската Комисия мобилизира още 428 млн. евро чрез други инструменти. С тези пари се подпомага образованието на сирийските деца-бежанци и се подкрепят общностите, приемащи бежанци в съседните на Сирия държави. С това стойността на европейската помощ за Сирия достига почти 2 млрд. евро. Освен финансовата подкрепа, чрез Центъра за наблюдение и информация на Европейската комисия беше набрана и помощ в натура за Турция и Йордания. За подкрепа на бежанците от Сирия в тези страни бяха осигурени линейки, одеяла, отоплителни уреди и други предмети на обща стойност 2,5 млн. евро.

За Механизма за гражданска защита на ЕС


Европейският механизъм за гражданска защита улеснява сътрудничеството при бедствия между 32 европейски държави (28-те държави-членки на ЕС плюс бившата югославска република Македония, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия). Участващите държави обединяват ресурсите, които могат да бъдат предоставени на държавите, засегнати от кризи или бедствия. Когато бъде задействан, механизмът координира предоставянето на помощ на територията на Европейския съюз и извън него. Европейската комисия управлява механизма посредством Центъра за спешна реакция и координация.