Бийтълсът Джордж Харисън бил омагьосан от златния глас на Янка Рупкина

Световноизвестната ни певица организира концерт с приятели по повод 75-годишнината си

"Незабравим остава за мен концертът ни в лондонската "Роял фестивал хол". Тогава от Калифорния пристигна Джордж Харисън с приятели. Това беше най-вълнуващата среща, един "бийтълс" да дойде за българските песни".

Това разказва пред БНР родената в странджанското село Богданово народна певица Янка Рупкина. През 80-те години на миналия век тя има привилегията да пее в най-големите градове на света с поп звезди като Кейт Буш, Крис де Бърг и самият Харисън.

Световноизвестният продуцент Джо Бойд следи кариерата й и споделя, че може да я слуша безкрайно, когато изпълнява "Алтън Мара".

"Някои плачат, когато тя пее, други мълчаливо съпреживяват и станали на крака я аплодират дълго", казва той. Дори я кани за съвместна работа и определя българските народни песни като музикален феномен. 

Днес Янка Рупкина е най-известният странджански глас, който завладя публиката и критиците по цял свят. Повече от петдесет години тя е на сцената – самостоятелно, като солистка на ансамбъла за народни песни на БНР, в състава на трио "Българка" и с група "Балкана".

Родена в полите на югоизточна Странджа, Янка Рупкина расте в музикален род. Кръстена е на баба си Яна, известна певица от селото. Именно тя я учи на много песни, показва й как да вае мелодията и да има ясна дикция. 

"Започнах като малка да пея. Изявявах се на различни сцени на надпявания в нашия край", спомня си певицата. Още в началото на своята творческа кариера Янка Рупкина се утвърждава в редица международни форуми, печели и редица първи награди от конкурси. 

Нейният глас звучи в дузина албуми, повечето от които издадени в чужбина. Певицата, която през август стана на 75 години, продължава да работи, да изнася концерти, да прави записи.

"Това лято бях жури на различни събития. Сред тях бе фестивалът "Фолклорен венец", който се провежда в местността Божура. Имаше деца от цялата страна - прекрасни певци и инструменталисти. След това бях поканена на международния конкурс в Китен. Останах с прекрасни впечатления от участниците.

Изнасях и концерти с мои колеги-музиканти в различни кътчета на България. Записах и нов албум с композиции, съвместно с младия Слави Славов от Бургас. През месец ноември съм поканена в Кипър от българското посолство за няколко изяви. След това ще пея в Дания и Италия. А колкото до празнуването на моята 75-а годишнина – с мои приятели и колеги ще организираме концерт по този повод, но още не сме уточнили подробностите", разказва Рупкина.