Миков: Решението за мораториума е нищожно

По отношение на мораториума 42-ото НС гласува според популизма. Тази кауза е достатъчно неразумна. В тази среда политици, които искат и им харесва да употребяват думата антиевропйеско, употребяват земята за тази цел, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков пред бТВ.
"По време на гласуването никой не уточни, че става дума за чужденци от ЕС, а не чужденци от Сърбия, Турция, Македония, Средна гора, Близкия изток. Както един български гражданин получава права в другите страни от ЕС, така е редно и гражданите на ЕС да имат това право у нас. Това е въпросът за свободното движение на хора и капитали. Страните-членки само чакат такова решение от България, за да ограничат реципрочно българите за трудовите си пазари и затова нещата не могат да се разглеждат на парче", допълни Миков.

Земеделската земя в България се раздроби, в последните години върви процес на комасация. Никой не постави въпроса как се раздават субсидиите на декар. Според Миков трябва да се види кой ползва земя, кой получава субсидии, и то без да плаща на собствениците.
За мен решението е нищожно. То противоречи на Конституцията и на договора с ЕС, каза още Михаил Миков. Той посочи, че решението на НС е било просто ненужно. Според него правните аргументи са се изгубили в крясъците и политическия тон.
Миков каза, че вече е подписал решението за публикуване в Държавен вестник, защото според него е взето по правилата и не иска този скандал да тлее в полето на НС.