Радан Кънев: Ресто, другарю Вигенин

Кристиан Вигенин коментира остро мораториума върху продажбата на земята на чуждестранните граждани

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин коментира остро мораториума върху продажбата на земята на чуждестранните граждани, приета вчера от парламента в личния си профил в социалната мрежа Фейсбук.

„Днешното решение на Народното събрание да удължи с още 7 години мораториума за продажба на земя на чужденци, в противоречие както с поетите договорни ангажименти, така и с правото на ЕС, без анализ на последиците и без анализ на нуждите, единствено в отговор на надигащите се ксенофобия и популизъм, е присъда над десетилетните усилия за европеизация и нормализация на България“, коментира Вигенин в социалната мрежа.

Според думите му цената, която ще платим, не се измервала с неизбежните финансови санкции, а „със загубеното доверие, което ще ни струва много скъпо“: „Дори президентът да наложи вето или Конституционният съд да отмени решението, вредата не може да бъде поправена - счупената ваза може да се залепи, но никога няма да бъде същата“.

Министърът е на мнение, че най-голямата заплаха за България са не „богатите алчни чужденци“, а „липсата на отговорно лидерство и ирационалните решения, ориентирани към свръхкраткосрочни политически цели“.

„Дали няма една тънка прослойка, която днес потрива доволно ръце? Иначе много хора ще спят спокойно - първо им внушиха страх, а после ги спасиха от страха. Какво следва - да пуснем затворените блокове в АЕЦ "Козлодуй"? Да орежем Натура 2000? Спускането по наклонена плоскост е бързо и лесно. А после?“, пита министърът. „Знам само, че ако утре друга страна-членка реши да остави затворен за българи трудовия си пазар, аз няма да мога да кажа "Нямате право, ангажиментите трябва да се спазват!"

Радан Кънев от своя страна коментира изказването на Вигенин с думите: „Този верен и патетичен статус би имал каквато и да е стойност, само ако завършва с думите: "...И поради подкрепата на огромната част от депутатите от собствената ми партия за това безумно решение, днес подавам оставка като външен министър".

„Ама не завършва така. Празни приказки, смокинови листа. Ресто, другарю Вигенин. Не струва“, коментира Радан Кънев.