Българите купуват най-малко бензин в Европа

Най-доброто от печата

23-10-2013, 06:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Първото място в класацията вече много тримесечия поред се държи от големия износител на "черно злато" - Норвегия

Българите могат да си купят най-малко количество бензин със своята средна заплата – само 215 литра А-95. Това показва класация за цените на бензина в европейските страни, съставена от експертите на РИА Рейтинг след приключването на третото тримесечие на 2013.

През третото тримесечие на 2013 цените на бензина в европейските държави се променяха разнопосочно, но в края на посочения период, заедно с растящите цени на петрола, автомобилното гориво започна да поскъпва почти навсякъде. Най-любопитното е, че в тройката лидери по увеличени цени на бензина от началото на годината се оказаха двете най-големи нефтодобиви страни на континента – Русия и Норвегия. Впрочем по абсолютни цени на горивата тези държави заемат диаметрално противоположни позиции в класацията.

Първото място в класацията вече много тримесечия поред се държи от големия износител на "черно злато" - Норвегия. В тази страна цената на А-95 преизчислена в рубли в началото на октомври е средно 81,5 рубли за литър. Цените в скандинавското кралство освен всичко друго са елемент от социалната политика, по тази причина гражданите на тази благоденстваща държава не се оплакват скъпите горива.

Второто място в рейтинга се заема от намиращата се в икономическа криза Италия – 76 рубли за литър бензин. Тройката лидери по скъпо гориво оформя друга водеща европейска нефтопреработвателна държава – Холандия. Цената на бензин А-95 в началото на октомври достигна 75 рубли за литър.

На последното място за пръв път от няколко тримесечия се нарежда добиващия петрол Казахстан, където литър А-95 струва 29,5 рубли. На второто място отзад напред е Беларус, където можете да си купите бензин за 32,2 рубли. Икономическите проблеми в тази държава доведоха до това, че за пръв път от години Минск отстъпи последното място на своя партньор в Митническия съюз. Последната тройка се оформя от Русия със средна цена на А-95 от 32,7 рубли за литър. Иначе страната е 31 в класацията.

По цени на дизеловото гориво в първата тройка на рейтинга, както и тримесечие по-рано, влизат Италия – 72,9 рубли, Великобритания – 72,1 рубли и Норвегия – 71,8 рубли. На другия полюс по евтиния са Казахстан, Русия и Беларус.

Най-голям ръст на цените на бензина в Европа за периода януари-септември 2013 е регистриран в Беларус – 16,7%, Норвегия – с 6,3% и Русия – 6,3%. С 4,9% са се понижили цените на бензина А-95 във Великобритания.

В момента дизелът е по-скъп от бензина в Холандия / с 13,1 рубли за литър/, Гърция – 11,8 рубли и Норвегия с 9,7 рубли. Във Великобритания е точно обратното бензин А-95 е по-евтин от дизеловото гориво с 3,7 рубли, в Румъния с 3,5 рубли и Кипър с 2,9 рубли.

Трябва да се отбележи, че цената на бензина не говори за неговата достъпност или недостъпност за жителите не една или друга страна. Тук е по-добре да се използва средната заплата и колко бензин може да се купи за нея. По този показател най-много бензин могат да си купят жителите на Люксембург – 2400 литра месечно. На второ място, както и преди е страната с най-скъпия бензин – Норвегия. Жителите на северното кралство могат да си позволят със своята месечна надница 2200 литра гориво. В първата тройка се нарежда и добиващата петрол в Северно море Великобритания.

Най-малко бензин със своята средна заплата могат да си позволят българите – едва 215 литра. Преди тях в края на класацията са Украйна и Румъния. В нашата страна литър А-95 струва 57,6 рубли, а литър дизел – 58,3 рубли. Тези цени ни нареждат на 25 място в компанията на Полша и Латвия. От нашите балкански съседи с по-ниски цени на бензина /54 рубли/ и дизела /58 рубли/ може да се похвали само Румъния, която е и страна производител. Със своята заплата наследниците на Дракула могат да си купят малко повече гориво от нас – 283 литра.

Русия по достъпност на бензина се намира на 17 място от 33 страни, включени в рейтинга. Със 715 литра бензин страната е разполага между Португалия и Гърция, отстъпвайки значително на най-богатите държави в ЕС.