Лицемерната "битка" за земята сроди БСП и ГЕРБ с "Атака"

Най-доброто от печата

23-10-2013, 06:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Парламентът гласува забрана за продажба на ниви на чужденци до 2020 г., с което ни гарантира нова наказателна процедура от ЕК

Изненадващите коалиции в парламента продължават да произвеждат скъпоструващи за България новини. ГЕРБ и БСП застанаха зад "Атака" и подкрепиха предложеното от нея решение да се удължи мораториумът върху продажбата на земя на чужденци до 2020 г. Единствено ДПС гласува против. Само преди две седмици партията на Бойко Борисов наричаше проекта на националистите елементарен и популистки. Вчера и от БСП по време на дебатите твърдяха същото, а накрая изненадващо 59 социалисти гласуваха "за" удължаването редом с "Атака " и ГЕРБ. Така ГЕРБ внезапно силно олевя, а левицата се разцепи, след като участва в споровете с десни аргументи, а после депутатите й масово подкрепиха популисткия проект на "Атака". 

Това се случва ден след като Европейската комисия отхвърли искането на Румъния да не отваря напълно пазара си на земя за чужденци. Вчера ЕК предупреди, че ако България не вдигне забраната от 1 януари догодина, както е предвидено в договора й за членство в ЕС, ще си изпроси поредната наказателна процедура. ДПС пък обяви, че ще сезира Конституционния съд. 

Целият спор около забраната е лицемерна демагогия, защото и в момента чужденци могат да купуват ниви чрез фирми, регистрирани в България, и го правят. Освен това единственият начин мораториумът да бъде продължен без евросанкции е парламентите на всички останали държави от ЕС да ратифицират промяна в договора за членство на България, което е хипотетично и възможно, но би отнело години. За това предупреди и премиерът Пламен Орешарски.

"Длъжни сме да предприемем всички мерки срещу разпродажбата на този най-ценен актив", призова лидерът на "Атака" Волен Сидеров в началото на дебата в пленарната зала. Той за пореден път обясни, че общата стойност на обработваемата земя у нас е около 8 млрд. евро, което означава, че фирма от мащаба на "Фейсбук" може да я купи цялата. "Атака" получи неочаквано рамо от Цвета Караянчева от ГЕРБ, според която при ниския ни жизнен стандарт и неразвито земеделие българските фермери ще се озоват в много неблагоприятна позиция при падане на забраната в сравнение с чуждестранните инвеститори. Тя цитира обществено допитване от неясен източник, според което 70% от българите искат забраната да остане. Колегата й Владимир Тошев посочи, че според международни изследвания през последния половин век обработваемата земя в света е намаляла с 1/3 и затова е необходимо ново законодателство, което да регулира продажбата на земя.

"Ако ние оставим пазара си на земя затворен за граждани на ЕС, европейските държави може да затворят своите трудови пазари за българи", предупреди червеният Янаки Стоилов. Той припомни, че и в момента българското законодателство дава достатъчно възможности за заобикаляне на забраната и затова трябва да се помисли за промени в Закона за земята, ограничения за изкупуване в определени зони, установяване на произхода на средствата на купувача и др. Антон Кутев от БСП коментира, че не е необходимо да се удължава меморандум, който "и без това не работи". 

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че парламентарната му група подкрепя по принцип желанието българската земя да бъде защитена, но "това проекторешение не само не решава никой проблем на България, но и поставя под съмнение статута й на пълноправен член на ЕС". "От мен толкова. Всичко друго е крещящ популизъм", каза Местан. Адриан Андреев от "Атака" възрази, че досега няма държава, която да е изключена от ЕС. "България я заплашва наказателна процедура заради мораториума за продажба на земя на чужденци. С вота си ще поемете тази тежка отговорност", предупреди Местан. 

При гласуването дойде големият шок - след часове разгорещени спорове и "успокоителни" почивки" със 171 гласа "за", 38 "против" и 12 "въздържал се" парламентът прие предложението на "Атака". За успеха му гласуваха ГЕРБ, както и 59 депутати на БСП. Въздържалите се бяха от партията на Бойко Борисов. Атакистите посрещнаха резултата с бурни възгласи "победа". 

"С едно внушително мнозинство се приема акт, който не отговаря на конституцията. България ще има тежки проблеми с европейския си образ. Съвременна България не може да взема решения на базата на политическия популизъм", коментира председателят на Народното събрание Михаил Миков, който е юрист. 

Забраната за продажба на земя на граждани от ЕС изтича на 1 януари 2014 г., когато приключва 7-годишният преходен период. За това време граждани и юридически лица от съюза, както и от държави, страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, не можеха да придобиват земя у нас. Иначе конституцията в своя чл. 22 постановяваше, че чужденци могат да стават собственици единствено по силата на международен договор, ратифициран от НС, или чрез наследяване по закон. Има обаче и широко ползван заобиколен път - регистрирана от чужденец фирма в България може да купи земя за стопанска дейност. 



ДЕМАГОГИЯ 

В ПГ на "Коалиция за България" няма разцепление, увери Антон Кутев. Той поясни, че не е имало политическо решение как да се гласува по въпроса. "Така се бяхме разбрали - че който иска, може да подкрепи мораториума", каза депутатът. 

Самият Кутев призна, че е гласувал "за" налагането на мораториума и че управляващите искали да покажат, че се съобразяват с гласа на народа. Той коментира, че "този мораториум не върши работа и продължаването му до голяма степен е популистко действие". Според Кутев решението на НС не задължавало правителството да предприеме съгласувателна процедура с останалите страни - членки на ЕС, за прилагането на мораториума. "Това не бива да се случи. През тази процедура е практически невъзможно да се мине", коментира той. И допълни, че това би било вредно за държавата, тъй като ще ни спъне за Шенген и отварянето на пазара на труда в някои европейски страни, в които и сега има проблеми. Социалистите обаче се надявали чрез подкрепата за решението на "Атака" да подтикнат правителството към законодателни промени - например да се забрани продажбата в пограничните зони или край военни обекти.



РЕАКЦИИ

Говорителката по въпросите на вътрешния пазар на ЕК Шантал Хюс заяви, че комисията няма правомощия да удължи мораториума за продажба на земеделски земи у нас на чужденци и страната ни е заплашена от наказателна процедура. Ако България иска мораториумът да остане в сила и след началото на идната година, трябва да получи съгласието на всички останали страни от Евросъюза. В противен случай е заплашена от наказателна процедура и санкции.

ДПС ще поиска от Конституционния съд да обяви гласувания мораториум за противоконституционен. Партията не разполага с нужния брой депутати за сезиране на КС, затова ще търси подкрепа от други парламентарни групи. Ако не я намери, ще призове президента Росен Плевнелиев да се възползва от правото си той да сезира КС. 

От БСП не потвърдиха дали ще подкрепят инициативата на коалиционния си партньор. Според лидера на ДПС Лютви Местан решението е несъстоятелно от юридическа гледна точка, тъй като се възлага на МС да приеме действия по обявяване на мораториум, а по конституция това е изключително право на НС.