Властта на война с банките

Най-доброто от печата

23-10-2013, 06:27

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ако трезорите извършат над три нарушения на закона годишно, това също ще е основание за отнемане на лиценза им

Властта влиза в тежък сблъсък с банките, става ясно от подготвените от депутати от БСП и ДПС проектопромени в Закона за кредитните институции, с които “Труд” разполага. Управляващите са подготвили поредица от спорни текстове, които из основи ще променят договорната база на кредитирането у нас и чийто ефект върху системата не е ясен.

Лихвите по всички кредити на банките както за бизнеса, така и за гражданите ще се определят на базата на пазарни индекси като EURIBOR или LIBOR. Отпадат всички такси и комисиони за кандидатстване за получаване на кредит, за одобрение, усвояване и управление на заема. Отпада изцяло и таксата за предсрочно погасяване както по потребителските, така и по ипотечните кредити, включително за бизнеса.

Лихвата за просрочие по кредитите, включително жилищните, ще бъде ограничена до законната лихва, т.е. 10% плюс основния лихвен процент на БНБ (0,03%). Сега тя е по-висока.

Банките вече ще преследват по-трудно нередовните длъжници. Ако жилището, върху което е учредена ипотеката по кредита, е единствено за кредитополучателя, банката ще се удовлетворява окончателно до размера на получената при продажбата му сума. Ако тя не стигне за изплащането на заема, остатъкът ще е за сметка на трезора.

Проектозаконът дава срок от 1 месец на всички кредитни институции да актуализират общите си условия според новите правила и да подадат заявление до БНБ за актуализиране на лиценза си. Според юристи това значи, че в срок от 30 дни банките трябва да променят и всички условия по действащите кредити, сключени при съвсем други изчисления, за да отговарят на новите общи условия. В противен случа рискуват да загубят лиценза си.

Предвиждат се и промени на чл. 417 от Гражданския процесуален кодекс, като банките вече няма да могат да искат изпълнителен лист по нередовен кредит само на базата на извлечение от сметка.

БНБ вече ще има засилени нови правомощия да брани интереса на потребителите. Централната банка ще се произнася по въпроса дали дадена клауза от общите условия на трезорите е неравноправна - правомощие, което досега имаше Комисията за защита на потребителите. Освен това наличието на неравноправна клауза ще е условие БНБ да откаже лиценз на банка.

Ако трезорите извършат над три нарушения на закона годишно, това също ще е основание за отнемане на лиценза им.

Банките няма да имат възможност да променят едностранно и дума от общите условия или договора за кредит през целия му срок, включително лихвата.

На всяко тримесечие банките ще уведомяват БНБ за постъпилите при тях жалби от клиенти, както и за решенията по тях, а също и за заведените съдебни дела срещу тях.