Пазете личните си данни от Венета!

Замисляли ли сте се колко информация може да извлечете от публичните регистри за лице, до чиито лични данни сте се „докопали” или просто сте попаднали случайно на тях в мрежата?

Ако сте малко по-упорити публичните регистри ще ви помогнат да научите почти всичко, което ви интересува. Или поне най-важното.

Опасностите, които ни дебнат в интернет и социалните мрежи, се развиват толкова бързо, колкото и глобалната мрежа. Различните форми на пренасяне на информация в нета, постоянно нарастващият брой потребители създават достатъчно примамлива среда за незаконно навлизане в чужда сфера и атакуване на чужда самоличност, чужд бизнес, а дори и за намеса в работата на институциите. Несъобразеното публикуване на чужди лични данни не би трябвало да има оправдание.

Днес Венета Райкова публикува на страницата си във фейсбук нотариално заверено уведомление от Валери Божинов, с което той изразява изричното си несъгласие името и образът му да бъдат използвани в предаването „Горещо”. Това предполага и изрично несъгласие личните му данни да бъдат използвани от водещата с каквато и да било цел.
Несъобразителността на Венета да публикува личните данни на Божинов, провокира екип на Bulgariautre.bg да направи справка в публичните регистри – осигурителен статус, агенция по вписванията, регистър на брачните договори и още няколко от горепосочения списък на публичните регистри. Сигурно можехме да платим и сметките му към мобилни оператори, топлофикация, електричество и т.н. само по ЕГН, а евентуално и да получим още информация от любезните служители на касите за битови плащания във всеки един хипермаркет. 
По етични и законосъобразни причини, няма да оповестим данните от проверката, но това ни навежда на въпроса колко други случайни читатели на статусите на Венета Райкова са направили подобна проверка? И всеки от тях ли би бил добронамерен, за да не злоупотреби с данните и информацията, която може да получи посредством тях?

Във връзка със случилото се, без значение неволно или не, отново напомняме на читателите си: Пазете личните си данни, не давайте документите си за самоличност на друг, освен на полиция, прокуратура и специализираните органи! 

В последните месеци медиите и прокуратурата алармираха за различни случаи на измами, в които са откраднати лични данни. Схемите, по които са ужилени хора с различни професии и социален статус, са едни и същи. Измамниците обикалят входовете на големи жилищни кооперации и крадат писмата, които се пращат от комуналните фирми и мобилните оператори. Оттам се снабдяват с ЕГН, адрес и трите имена на титуляра на сметката. Тези данни са достатъчни, за да изтеглят бърз кредит от някои финансови институции, които рекламират дейността си с това, че дават пари без задължителния фейс ту фейс контрол. Последствията за ужилените може да са жестоки. Дори да докажат, че не са изтеглили заема, имената им отиват в Кредитния регистър на лошите длъжници. Така, ако един ден кандидатстват за заем, проблемите пред банките са им гарантирани. Адвокати съветват при злоупотреба с лични данни да се подаде жалба в полицията. 

А ако случайно Валери Божинов се "снабди" с подобен кредит, то с пълно право може да поиска погасяването му да се поеме от Венета Райкова.

 

Ето и повече полезна информация за това какви са правата ви, когато става въпрос за използването и защитата на личните ви данни.