ГЕРБ и „Атака” се обединиха срещу продажбата на земя на чужденци

Днес, на извънредното заседание на парламента, спорна се оказа и точката в дневния ред за продажба на земеделска земя на чужденци

Депутатите вече повече от час обсъждат дали мораториумът да бъде удължен или не. ГЕРБ и „Атака” са се обединили около становището, че той трябва да остане, а БСП и ДПС са на обратното мнение.

Янаки Стоилов от “Коалиция за България” защити тезата, че от юридическа гледна точка България няма как да удължи мораториумът. „Не може да искаме всички институции да са патриоти, а гражданите да мислят за собствения си джоб”, каза още той.

Антон Кутев също подкрепи отпадането на забраната, като обясни, че той не действа на практика и чужденци купуват земя чрез офшорни български фирми.

Цвета Караянчева от ГЕРБ, която миналата седмица се спречка с депутати от “Атака”, днес  подкрепи предложението им. „Трябва да се предприеме всичко възможно да се удължи срокът за забрана на продажба на земеделска земя на чужденци.”, заяви тя.

Проекторешението за удължаване на забраната за продажба на земеделска земя на чужденци бе внесено от “Атака” и представено в зала от партийния лидер Волен Сидеров.

Той обясни, че мораториумът трябва да бъде продължен, защото в момента цената на българската земеделска земя е много ниска в сравнение с тази в останалите страни от Европейския съюз.