Правителството започва да строи затвори за бежанци

Най-доброто от печата

22-10-2013, 08:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Армията ще помага на МВР за укрепването на границата ни с Турция

Изграждане на лагери от затворен тип и извънредни мерки за охрана на границата от наплива на нелегални имигранти предприема правителството. В затворите ще бъдат вкарвани всички подозрителни кандидати за хуманитарен статут, както и получилите го. В момента такъв тип са домовете в Бусманци и в Любимец, където се настаняват нелегални имигранти, докато бъдат проверени, преди да кандидатстват за статут или да бъдат експулсирани. Докато са вътре, хората са третирани като арестанти. След излизането си могат свободно да се придвижват из страната.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев аргументира новата инициатива с европейска директива, която дава право да се затварят хора, когато са заплаха за обществения ред и националната сигурност. Идеята на кабинета е в затворите да влизат и вече получили статут, което ще бъде нарушение на редица закони и международни конвенции. Всеки, получил статут на бежанец, придобива правата и задълженията, които имат българските граждани. Единствените ограничения са, че тези хора не могат да участват в избори, да членуват в партии, да заемат държавни длъжности, които изискват гражданство, и да служат в армията.

Засега още се обмисля по какъв критерий ще бъдат задържани бежанците в новите "затвори". Според Йовчев като рискови могат да се определят хора с криминални прояви, без доход, които не знаят език, не са интегрирани и др. Той обясни, че ще се прави ясна преценка за риска на всички хора, които се настаняват. Тези, които не могат да се интегрират в обществото, ще бъдат настанени на места от закрит тип. "Ние не можем да върнем тези хора в Сирия, но не можем и да ги пуснем свободно да се разхождат", обясни Йовчев. Засега няма разчети колко ще струва изграждането на затворените комплекси.

Подобни лагери има в Гърция и те са в разрез с международните стандарти. Пред "24 часа" в края на септември евродепутатът от "Коалиция за България" Ивайло Калфин ги описа така: "Ще дам пример какво е направила Гърция с уговорката, че то не отговаря на международните стандарти. От средата на м. г. бежанците там влизат в затворени центрове. Всички сме виждали в репортажи как майки с малки деца бягат от войната, за да се окажат в затвор, което е в разрез с хуманното отношение. Но правейки това, Гърция намалява значително потока на бежанци. Освен това там направиха преди 2 г. ограда по границата. Само че тяхната е 12 км, а ние имаме 284 км сухоземна граница с Турция".

Подобно на гръцките власти българските също започват поставяне на телени заграждения по границата. 50 военни и 40 машини още вчера бяха изпратени на турската граница да започнат разчистването на 107 км горски пътища. Армията ще изгражда и 30 км ограда, за което ще бъдат нужни 5 млн. лв. Така Гранична полиция ще може по-лесно да пропъжда идващите от турска територия и да ги насочва към места, където ще има съвместни българо-турски екипи, които в бъдеще ще се създават. Надеждите на управляващите са, че така чужденците ще остават на турска територия. Цялата операция ще струва 750 хил. лв. и ще отнеме около 40 дни.

"Мерките са в посока затягане на режима на границата по отношение на бежанците и включват дори връщане на групи от бежанци или пренасочването им към граничните пунктове, които са официалните места за влизане в България", коментира и военният министър Ангел Найденов. За да обясни причините за затягане на режима на границата, той каза, че само 54% от нелегално влезлите чужденци у нас са сирийци. Останалите са от други държави, където няма гражданска война. МВР съобщи, че през последното денонощие у нас са влезли 398 чужденци, от които само 245 са сирийци.

Найденов не изключи вариант и за директно участие на армията в опазването на границата. Това може да стане, ако областният управител на Хасково обяви кризисно положение. "Участието на армията ще е само по хуманитарни причини, подпомагащи екипите и силите на Гранична полиция", каза министърът. Друга мярка ще е ускоряване на експулсирането на нелегалните. За целта се водели разговори за съвместни чартърни полети с други държави за връщането на имигранти в родните им страни. От МВР обаче признаха, че това става много трудно, защото посолствата на приемащите държави изисквали да има писмено съгласие на гонения от страната.

До края на седмицата трябва да стане ясно каква финансова помощ ще получи България за справяне с кризата. София е поискала от еврофондовете за бежанците близо 6 млн. евро. Йовчев е уверен, че България ще получи по-голяма част от исканата сума.

"Засега Европейската комисия не може да посочи сумите, с които е готова да помогне на България за справяне с бежанците от Сирия", коментира вчера еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, цитирана от БНР. По неофициална информация на радиото разчетите на комисията са на този етап да отпусне на България около 5 млн. евро, а при необходимост догодина да бъдат отделени и още средства. В неделя еврокомисарят по бедствия и справяне с кризи Кристалина Георгиева твърдеше, че финансовата помощ вече е потвърдена, но по-големият проблем на Европейската комисия е как тя ще бъде усвоена. Както "Сега" съобщи, през последните 5 години Държавната агенция за бежанците е прахосала 30 млн. лв., половината от които евро пари, без никакъв ефект за подобряване на положението на бежанците. Вчера правителството трябваше да отпусне още 27 млн. лв. от бюджета за справяне с бежанската криза, но до редакционното приключване на броя не беше съобщено решение за това.

 

ЧУЖД АНГАЖИМЕНТ

Спортното министерство вчера обяви "спешни мерки за облекчаване на интегрирането на бежанците", които се базират предимно на доброволчески труд и на събиране на дарения от страна на студенти. Разчита се учещите арабистика, медицина, филология и психология да помагат с безвъзмезден труд за превод, ограмотяване и подпомагане на комуникацията с чуждите граждани. От пресцентъра на ведомството се затрудниха да отговорят на въпросите на в. "Сега" как точно ще се намерят тези доброволци и защо се поема ангажимент от тяхно име. Освен това не стана ясно, ако доброволците наистина извършат набелязаните дейности, каква точно ще е заслугата на министерството. Спортното министерство ще се ангажира пряко единствено с купуване на ракети и топки за тенис на маса, за да могат чужденците да спортуват, както и с "кратки сесии и беседи с наши младежи на тема "Толерантност".
В бъдещите лагери от затворен тип ще бъдат настанявани рискови чужденци. За такива ще се смятат дори хора без доходи и незнаещи български.