Спешните лекари скочиха на джипитата

Най-доброто от печата

22-10-2013, 08:19

Снимка:

София Крачанова

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Семейните доктори имали силно лоби

Още един бунт зрее в здравната система. Асоциацията на работещите в спешната помощ е против екипите от линейките да поемат пациентите на личните лекари, след като приключи работният ден на джипитата.
В събота съборът на лекарския съюз (БЛС) одобри идеята семейните доктори да работят по 8 или 12 ч дневно, а след това здравната каса да плаща на спешната помощ и тя да поема всяко оплакване от болни.
"Представете си как по време на грипна епидемия ние ще ходим при пациенти да им сваляме температурата, а в същото време болни с инфаркт и с инсулт ще ни чакат", възмути се д-р Десислава Кателиева, председател на асоциацията. Според нея ако предложението на БЛС стане факт, ще се ликвидира и неотложната помощ (на нея се падат неспешните, но нуждаещи се от лекар болни). А даже и да се стигне до въвеждане на идеята, ще са необходими два пъти повече екипи на Спешна помощ.
Трябва да се има предвид също, че и сега 1/2 от тях са с фелдшери (т.е. не са с познанията на лекари). Ако искат да разчитат на почивка, в момента джипитата сключват договор за тяхна сметка с медицински център и той поема изпадналите в нужда пациенти. Друг вариант е групова практика на семейни доктори, които дават дежурства, а третият - личният лекар нонстоп е на телефона, преценява какво да прави пациентът и дали се налага да отиде до спешен център.
"Джипитата са със силно лоби, затова БЛС застана зад тях. Кой обаче ще защити спешните лекари?!", попита д-р Кателиева. Асоциацията се е обърнала за помощ към здравната комисия в парламента, към Министерството на здравеопазването (МЗ) и към пациентски организации, за да знаели и болните българи какво им се крои.
Притеснително било също, че работна група в МЗ не иска да категоризира повикванията от спешните пациенти, което ще сложи ред в системата. "Така наистина ще отиваме първо при болния с най-голяма опасност за живота", добавиха от асоциацията.
От сдружението на общопрактикуващите лекари се въздържаха от коментар. Лични лекари от София обаче заявиха, че от 7,4 млн. българи вече 2 млн. са неосигурените, а те са грижа точно на спешната помощ.
"Предложението ще осигури и по-добро заплащане на лекарите от линейките, а така ще се привлекат доктори, които сега не достигат", казаха джипита.

250 са екипите на Спешна помощ в страната. Ако идеята на лекарския събор мине, те трябва да вършат работата и на 5000 джипита след края на работния им ден.