От днес: По-строги мерки по отношение на бежанците

Мерките на държавата са в посока затягане на граничния режим по отношение на бежанците - връщане на хора или пренасочването им към граничните пунктове, които са официалните места за влизане на територията на Република България

Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов след извънредното заседание на правителството, на което бе обсъдена бежанската криза.

Новите мерки влизат в сила от днес. „Най-голямата заплаха за националната ни сигурност е бежанският поток”, подчерта още министърът на отбраната. Найденов отбеляза, че правителството си дава сметки за драмата на всички хора, които се опитват да получат убежище и да стигнат до българска територия, съобщи агенция „Фокус”.

Дава си сметка и за хуманността и състраданието, но и е осъзнава и целият пакет от мерки, които трябва да се предприемат за настаняване, изхранване, здравно и социално обслужване на всички бежанци.

„С увеличаване на броя на бежанците се увеличават и рисковете, които вече са идентифицирани от българските специални служби. 54% от общия брой на бежанците са бежанци от Сирия, тоест потенциално могат да получат статут на бежанец или хуманитарен статут. Близо 50% от тях са непълнолетни граждани. Факт са и значителната част, пристигащи граждани, които идват от страна, където няма война”, посочи още Ангел Найденов.
Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев подчерта, че заседанието на Министерски съвет продължава и в по-късните часове ще бъде обсъдена финансовата част на проблема с бежанците.