Брутален убиец призна за престъпленията си дни преди да умре

Свят

21-10-2013, 10:26

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Марк "Чопъра" Рийд призна за 4 убийства

Австралийският бандит Марк "Чопър" Рийд призна за извършени 4 убийства дни преди да почине от рак.

Той стана световноизвестен, след като през 2000 г. по неговия живот беше направен филмът "Чопър" с Ерик Бана, който се превъплъти в ролята на престъпника. Макар че никога не е бил обвинен в убийство, Рийд е престоял зад решетките общо 23 г. През годините той твърдеше, че е замесен по един или друг начин в убийството на 19 души.

В крайна сметка в телевизионно предаване той призна за убийството на четирима души. Интервюто е било заснето 16 дни, преди по-рано през октомври Рийд да почине от рак на черния дроб. "Това е последното ми интервю, последните снимки на живо. Четирима, това е всичко, което ще получите от мен. Други не съм убивал, така че не се опитвайте да ми ги припишете", коментира по време на разговора си с журналистите австралиецът. Докато беше в затвора той започна да пише романи, радващи се на голяма популярност, вкл. излезлият през 1993 г. "Как да гръмнеш приятели и влиятелни хора".

Сред откровенията на Чопъра има детайли за два неразрешени от австралийската полиция случая: убийството през 1971 г. на влиятелния профсъюзен лидер Дезмънд Костело пред хотел в Мелбърн. Рийд си припомня, че е бил едва на 17 г., когато е застрелял Костело, и то без никаква причина. Другият случай е убийството на Сидни Колинс, национален президент на рокерската банда Outlaws, който изчезна безследно през 2002 г. При Колинс нещата са по-ясни – рокерският бос прострелял Чопъра в стомаха при спор за пари, заради инцидента Рийд лежи в затвора 6 г., мечтаейки за отмъщение. Приближил се до Колинс все едно иска автограф от него и после го застрелял,  определяйки го като "абсолютна фъшкия".

По време на престъпната си кариера Рийд седем път е бил намушкван с нож, един път е прострелван, газен е с кола и е известен с това, че са го карали да изкопае собствения си гроб. Друг от подвизите му е, че принудил свой съкилийник да му отреже ушите, поради което да попадне в психиатричното отделение на затворническата болница.