Проф. Стив Ханке: Политическата класа в България е почти криминална

Най-доброто от печата

21-10-2013, 05:40

Снимка:

Красимир Юскеселиев

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

София е една от водещите столици на корупцията в света

Политическата класа в България е не само нефункционираща, но почти криминална. Става въпрос за корупция - София е една от водещите столици на корупцията в света и това го пише в цялата международна преса.

Гледам лондонското списание "Икономист" от 21 септември и какво да видя - цяла статия за аферата с този Пеевски... Четири дни по-късно в Париж взех броя на списание "Експрес", където пишеше за аферата на Иван Данов. Погледнах сайта на правителството преди няколко дни и видях, че този човек все още е министър - той, който е измамил френското правителство, а "Експрес" публикува документи за това. Какво мога да кажа? Това е почти смайващо.

 После излезе нашият "Ню Йорк таймс" с голяма статия, че България е най-замърсената държава в ЕС. И питате за инвестиции! Гледах едно телевизионно предаване в Холандия миналата седмица как се прахосват парите от еврофондовете и за пример бяха дадении инфраструктурни проекти в България, в които се наливат излишни пари - за строежи на мостове, които не водят доникъде, за стадиони, които не работят, и т.н.

Индексът на бедността след икономическия срив през 1997 г. се влошава всеки път, когато на власт идват социалистически правителства. И сега не съм впечатлен от това управление във всеки един аспект, дори и за дребни технически неща като прогнозата за икономически растеж от 1.9% през 2014 г. Просто никой не потвърждава тази прогноза, та е нереалистична.
Не е адекватна идеята на кабинета заемни средства да се инвестират в икономиката и така да я тласнат към растеж.

Технически това не е проблем, защото правителственият дълг е изключително нисък спрямо БВП, но в случая става въпрос за доверие. Това на практика означава разбиване на дисциплината на валутния борд. Затова смятам, че е лошо, тъй като не се вписва в дисциплинарната политика, която България води от 1997 г. насам. За мен тук нещо се променя, защото дисциплината се изключва от системата.

Единственото положително, което България има, е валутният борд и плоският данъквсичко друго е негативно.

Стив Ханке, професор по приложна икономика от университета "Джон Хопкинс" в САЩ, пред БНР